Ann Eringstam utvecklar fotokonsten

Ann utvecklar vårt sätt att se på omvärlden

Ann Eringstam vill få betraktaren att tänka ett steg längre.

I serien ”Skaparglädje och skapande människor”

Just  nu är det bråda tider för Ann Eringstam. Nyligen avslutades en utställning på galleri pang pang i Stockholm. Samtidigt har hon visat flera av sina fotografier i samband med Liljevalchs vårsalong. Det är tredje året som Ann Eringstam medverkar på Vårsalongen hos Liljevalchs, tidigare år var 2008 och 2007. I år visar hon sin senaste serie ”Escape to Reality” I denna utställning använder hon scouter som en symbol för pojken som tidigt i livet formas in i roller som är svåra att bryta sig ur, som till exempel könsroller och yrkesval.

Bildspråket filminspirerat

– Jag arbetar mycket utifrån hur medier och populärkultur har och påverkar vår syn på människan, sättet vi beskriver saker på ,berättar Ann för mig. Hon säger vidare att hon vill få oss som betraktar bilderna att bli mer kritiska till det vi dagligen ser, påverka vårt sätt att se på samhället. Identitet och genusfrågor är teman som gärna återkommer i hennes bildberättande. Bildspråket är inspirerat från filmens bildspråk, berättar hon för mig. Kanske är det därför som jag får känslan av att befinna mig i en saga när jag betraktar Anns bilder.

Ann Eringstam har så länge hon kan minnas haft passion för bild och då framförallt fotografi. Efter gymnasiet ville hon utbilda sig inom silversmide och smyckeskonst, men märkte att hennes arbetsmetoder blev mer fotobaserade så efter ett tag bestämde hon sig för att satsa på fotografi.

Ann Eringstams bilder fascinerar mig. Första gången jag blev tagen av en av hennes bilder var när jag såg foton från serien Storyline på Kulturhuset i Stockholm vintern 2009. Min upplevelse är att Ann bygger upp en speciell sagolik,mytisk stämning i sina bilder som talar på djupet till mig som betraktare

Denna bild fastnade jag länge vid när jag besökte Anns utställning ”Storyline” på Kulturhuset i Stockholm. Fotot är från serien ”Before the storm”

 

En betydande inspiratör för Ann Eringstam är Gregory Crewson. Ann fotograferar flera av sina bilder  i studio och det är mycket arbete innan en bild känns klar att visas.Ibland kommer kreativiteten och idéer till tänkbara foton till henne direkt, andra gånger kommer idéer  arbetsprocessen.

– Jag brukar få idéer av många olika saker till exempel när jag har tid för att enbart jobba med mina bilder så som när jag fått resestipendier. Det går inte bara att vänta ut processen utan snarare att jobba på och efter ett tag  kommer jag in i det kreativa flödet

När en idé kommer upp tar skissarbetet vid. När hon väl har bestämt sig finns där en konstnärlig vision som leder henne framåt.

– Ofta är det mycket förarbete med att hitta passande modeller och rekvisita innan bilderna kan tas i studion.

Bilderna i hennes senaste serie ”Escape to reality” som också är omskriven på Fotosidan är tagen utomhus.

-Inspiration till den serien fick jag av miljön, av att vistas på plats.

Skapar utifrån vad hon anser angeläget att berätta

Att ta sig fram som konstfotograf kräver hårt arbete. En stor del av arbetstiden går åt till att söka stipendier. Material och inramning drar höga kostnader. Många gånger går ekonomin precis jämnt ut. Trots detta går Ann sin egen väg och vill vara fri i sitt skapande, inte i första hand se till publiken när hon skapar utan arbeta utifrån vad hon själv anser angeläget att berätta.

Som mediepedagog anser jag konstfotografin har en viktig uppgift framförallt när det handlar om att våga ifrågasätta och utmana rådande strukturer och samhällströmningar. Det är viktigt för ett demokratiskt samhälle att det finns en arenor för fri åsiktsbildning där inte de kommersiella intressena påverkar vad vi ska tycka och tänka.

Jag ser fram emot Anns kommande utställningar. Under 2012  kommer Ann Eringstam att ställa ut i Växjö. Det ska bli mycket intressant.

Ett stort tack till dig Ann för att jag fick ditt tillstånd att publicera fotografierna.