Siv-Britt Mangi frigör skapartid för Ordlusta

I serien skaparglädje och

skapande människor

Möte med Siv-Britt Mangi

2011 i augusti gav Siv-Britt Mangi ut sin bok ”Ordlusta – tankar om livet”. I flera års tid hade hon då burit på en diffus och konturlös dröm om att en dag få möjligheten att ge ut en bok. Vad den skulle handla om eller vilken genre den skulle vara skriven i, var inget givet kort.

– Jag hyser en förkärlek för texter som kan tolkas och läsas ur flera perspektiv. Många av de texter jag skriver kan läsas precis som de är, enkelt och konkret, men kan också samtidigt handla om något annat, något djupare. Sådan är i alla fall tanken när jag skriver dem.

Siv-Britt Mangi arbetar heltid som språklärare, men har lov att vara ledig för uppdrag i sitt eget företag. Hennes skapandelusta är hårt och intimt förknippad med inspiration och känsla, lek med ord och uttryck.

Från idé till bok

Sin första blogg startade Siv-Britt Mangi 2008  i den norrbottniska dagstidningen NSD. Där skrev hon ganska sporadiskt. Under sommaren 2011 började tankarna  på egenutgivning att ta form.

– Jag fick brev av bloggläsare som önskade mina texter samlade i bokform. Varför inte? Ju mer jag tänkte på det, desto klokare verkade det. På så sätt skulle en del av mina texter finnas tillgängliga i bokform, samtidigt som jag äntligen skulle få förverkliga en dröm så gammal att den nu hade börjat tära på min energi, istället för att ge den näring.

När hon väl hade bestämt sig, gick det undan.

– Under augusti månad gjorde jag allt jobb, på två veckor! Jag strukturerade upp materialet efter några olika lustar, till exempel samtidslusta, naturlusta osv. Varje tema fick sedan ett antal texter, vissa i krönikeform och andra i mer vardagspoetisk stil.

Foto:ModelLab

Reflektioner kring närvaro och tid

Siv-Britt berättar vidare att de flesta av texterna bär det gemensamt att de i mångt och mycket handlar om närvaro och tid. Hur vi använder och missanvänder vår tid. Hur vi söker luckor i tiden för att hinna förverkliga våra drömmar.

– Dagens samhälle  bidrar på många sätt till att göra oss frånvarande, mitt i den närvaro vi så hårt förespråkar.Jag vill att mina texter ska väcka något hos läsaren, en känsla, en tanke, en tankekedja eller annat som läsaren kan ta till sig och applicera på sitt eget liv, för att sedan vidareutveckla och göra till något användbart i hennes eller hans liv. Det är min djupaste önskan, men det är svårt att nå dit. Då måste man skriva bra.

– Boken Ordlusta är varken  ett litterärt eller språkligt praktverk och den är inte heller det bästa jag kan åstadkomma i den vägen. Den var och är fortfarande en produkt född av ren inspiration och kärlek till skrivandet. För mig har den betytt mycket också efteråt, främst tack vare de spin-off-effekter den har haft på mitt företag.

Siv-Britt har haft några läsningar ur boken. I samband med det har hon också berättat om sitt skrivande och hur det hela började. Detta har i sin tur öppnat vägar för andra uppdrag såsom att föreläsa om och utbilda i framförandeteknik. Hon har också varit inspirationsföreläsare i konsten att förverkliga sina drömma.

I dag publicerar sig Siv-Britt Mangi på sin egen blogg Ordlusta.

.- På bloggen ordlusta skriver jag såväl krönikor, kåserier, noveller och en del vardagspoetiska texter. Gemensamt för alla texter är att de är skrivna av hjärtans lust, av en skapandelusta som inte går att bromsa.

Och om drömmar och framtiden

– Min förhoppning är att jag kan utveckla mitt företag så långt att jag kan hålla mig sysselsatt med föreläsningar, skribentuppdrag, korrekturläsning och eget skrivande åtminstone på deltid, på sikt på heltid. Det är en ny dröm jag har och jag jobbar på den, sakta men säkert, steg för steg. Någonstans längst bak i mitt huvud dansar och leker tankar på en ny bok, EN allra minst. Fram tills dess får jag fortsätta söka och skapa luckor i tiden, så jag frigör mer tid för mitt skrivande.

Bloggen Ordlusta

Ordlusta på Facebook

Boken Ordlusta går bland annat att köpa hos följande nätbokhandlare

Ordlusta hos Adlibris

Ordlusta hos Bokus