Möte med författaren Monika Häägg

I serien skaparglädje och skapande människor

Monika Häägg är författare till ungdomsböckerna om Solbarnet Fry, en serie på fyra som handlar om, som Monika själv berättar; det fattiga hittebarnet som inte är värd något, men som till slut får hela ”kungariket”. Tid och miljö för berättelsen är bronsåldern och trakterna för Monikas egna hembygder utanför Halmstad.

Bejakar sitt skapande och lever sin dröm

Att skriva böcker är bara en del av Monikas engagemang. Till sommaren blir Solbarnet teater. Monika är också en av de drivande i Kulturias café i Halmstad, därtill skriver hon egen musik. För mig är Monika en kvinna som har en nära tillåtelse till sin egen personliga kreativitet och som lever sin dröm.

Första boken i serien om solbarnet Fry skrev Monika 2008 och den blev utgiven 2009.
– Jag hade fått mycket positiva gensvar från provläsare av manus redan innan boken kom ut. Jag får nästan varje dag positiv respons på boken från nya läsare, fastän jag fortfarande inte nått ut till så många läsare. De negativa läsarna finns så klart, det vore ju konstigt annars, men de når ju oftast inte fram till mig, vilket jag hade tyckt var bra. Jag lär mig mer av det negativa än av det positiva, även om det ibland är svårt att ta till sig negativ kritik, berättar Monika.

Om idén till solbarnet Fry

Jag tycker mycket om att cykla (lagom tempo – man hinner se mycket) och några år innan jag slutade som amatörteaterledare cyklade jag på en liten väg strax söder om Halmstad. I vägkanten stod en skylt och eftersom jag är väldigt nyfiken av mig så klev jag av och läste vad där stod på skylten. Där berättades om bronsålder och att solen betydde mycket för den tidens människor. Det som finns kvar är alla dessa gravhögar som syns i landskapet. Då tittade jag mig omkring för jag hade inte sett några gravhögar innan.

– Strax ovanför på en liten höjd låg tre stora högar. De var väldigt mäktiga och gav mig en mycket stark upplevelse. När jag står där och tittar så ”kommer” historian om en flicka i bronsålder till mig. Ett solens barn. Så hela min fortsatta cykeltur var uppfylld av denna berättelse, fastän jag knappt hade någon kunskap om denna tidsålder. Sedan tog det mig några år att ta till mig kunskap och fakta för att kunna skriva böckerna. Då hade jag väldigt ont om tid eftersom jag arbetade väldigt mycket med teater. Alltså blev min historia och mina anteckningar liggande tills jag blev arbetslös. Ibland brukar jag fundera på om vad som hänt om jag inte stannat och läst på skylten. Hade jag skrivit de här böckerna då?

Grundtemat i böckerna

Grundtemat i böckerna om solbarnet Fry är människors kamp om makten, berättar Monika.

– I berättelsen finns gudarnas kamp, vem är den ledande guden, men egentligen är det människornas kamp om makten och religionen är bara en förevändning för maktsyften.Sedan är det också  en klassisk saga. Vilket dramatiskt är en fördel, säger Monika.

 – Det fattiga hittebarnet som inte är värd något, men som till slut får hela ”kungariket”. Jag ville att det skulle vara en stark flicka (för det är så mycket starka pojkar i böckernas värld), men det visade sig under skrivarprocessen att hon inte var så stark som jag trodde. Det är inte lätt att blir upphöjd till ”superstjärna”. Fry tvivlar, vill hon verkligen vara ett Solbarn?

Vad vill du att läsaren ska bära med sig?

Ett ökat intresse för historia och forntid. En vilja att själv ta reda på fakta om tiden.Sedan vill jag också att man som läsare skall känna att där i grunden finns en stor kärlek invävd i historian. Trots att böckerna handlar om maktstrider och ondska. Det skall kännas spännande och vara en upplevelse där jag glömmer att jag läser. Jag skall som läsare vara en del av människorna i böckerna, som om jag själv var där.

Monika framhåller värdet av en gemensam historia.

– Jag tror att historiekunskap är väldigt viktig för oss. Våra liv är färgade av allt som hänt både i våra egna liv och sådant som har uppstått långt innan vi själva blev en del av den här jorden. Vi förstår oss själva och hur vi agerar bättre om vi känner till vår historia.

Hör Monika berätta om böckerna via denna länk (författarintervju 2010)

Relationen till det skrivna ordet

Skrivandet har alltid varit en viktig del av Monikas liv. Innan hon skrev böckerna om solbarnet Fry hade hon skrivit noveller, poesi, teaterpjäser, men aldrig någon längre text. Däremot har hon tagit hjälp av några som är duktiga på svenska språket och som har granskat hennes texter samt också hjälp av en bronsåldersexpert för granskning av historiska fakta.

”Jag lyssnar hellre på den sträng som brister än att jag aldrig vågar försöka.”

Monika beskriver sig själv som en person som vill resa med litet bagage.Hon trivs inte med för mycket ägodelar.

– Saker och ting är för mig minnen. När jag ser på en sak kan jag minnas varför jag har just den saken och vilken historia som ligger bakom. Jag vill inte äga bara för ägandets egen skull.

Hon önskar och drömmer mycket och hon försöker också förverkliga sina drömmar även om det kräver mycket hårt arbete och lite ekonomisk lön, men hon ser det inte heller som en katastrof om hon inte når fram till målet som finns i fjärran.

– Vägen dit betyder mycket mer. Jag lyssnar hellre på den sträng som brister än att jag aldrig vågar försöka.
Monika har en stark kreativ ådra som hon bejakat under hela sitt liv, även om den konstnärliga sidan inte alltid varit något som hon kan leva på.I sitt tidigare yrkesliv har hon fått erfarenheter som bidragit till att ge henne en ödmjuk syn på livet och på andra människor.
Monika är utbildad till svarvare och läkarsekreterare. Under många år arbetade hon som redogörare på en a-kassa.

– Genom det arbetet mötte jag många människor som bar på stora ekonomiska problem. Problem som de oftast inte skapat själva utan mer haft otur genom livet. En del människor har tur, för dem existerar aldrig någon arbetslöshet, för andra som kanske gör exakt samma process i sitt liv, uppstår arbetslöshet och liknande situationer (sjukdom etc.), fastän de har agerat på ungefär samma sätt. Jag tror att jag lärde mig att vara lite ödmjuk och inte döma andra människor utifrån en tanke om att jag skulle aldrig hamna i en sådan situation för jag vet inte hur jag skulle agerat om jag burit på just den människans ”kläder och ryggsäck”.

Och relationen till teatern

Monika är också utbildad amatörteaterledare och har under många år arbetat med den  som hon benämner egenskapande kulturen

– Jag brukar skilja den från den konsumerande kulturen, den där vi inte utför något själva utan ”tittat” på sådant som andra gör, berättar Monika.

Som amatörteaterledare har Monika arbetat med regi, drama och pjässkrivande samt varit verksamhetsledare för en stor amatörteaterförening.Under en tid på 90-talet turnerade hon också som skådespelare med barnteater.
Efter att hon slutat arbeta med amatörteatern var hon också hälsocoach (under en kort period) Kul och intressant,tyckte hon, men svårt att få kunder.Därefter blev hon arbetslös och det var under den perioden som Monika började skriva sin första bok. Sedan tre år tillbaka är Monika författare, förläggare, föreläsare och vissångerska på heltid.

Kulturias café

Du sjunger också Monika och har startat Kulturias café. Vill du berätta lite mer om tankarna bakom.
Kulturia är en liten figur som har följt mig under några år. Jag har tecknat henne som figur och hon är bärare av kulturen och den skapande processen. Hon säger vissa sanningar som ” Människorna flyter likt vilsna kroppar i samhällets brusande flod. Vid kulturens dörr saknar den vilsne nycklar.

Monika menar att amatörteatern bär på en murbräcka”. Vi går inte rakt in på till exempel Dramaten och ser en föreställning.

– Vi måste få en nyckel tidigare genom till exempel amatörteater, musikskolor, studiecirklar, för att vi så småningom kan ta steget in till nationalscenen.
Kulturia är därför temat på café-kvällarna som är en blandning av olika slags kulturutövande. Kvällarna är ett stöd till Halmstads kvartersteater som står som arrangör till Kulturias café och Monikas tanke är att fånga upp människor som kan stödja teaterverksamheten, som stödmedlemmar men också som aktiva med praktiskt arbete i föreningen. Cafékvällarna som innehåller musik, sång, teater, poesi, och dans med både amatörer och professionella utövare är tänkta att vara ett enkelt och billigt sätt att bjuda på olika möten med kultur  Varje kväll bjuder på två hemliga gäster.

– Publiken skall få en överraskning och något att fundera över när de går hem, säger Monika

Solbarnet Fry blir teater

 Monika är onekligen en kvinna som brinner för kulturen på flera olika plan. I sommar blir Solbarnet teater. (Se också artikel i Hallandsposten)

Ulf, Monikas man arbetar som regissör på Halmstads Kvartersteater som är en stor amatörteaterförening. Rollerna kommer att spelas av amatörskådespelare. Peter Björk står för manus.Peter Björk som har skrivit ett antal manus till andra pjäser som föreningen spelat.

– Peter bygger manuset både på boken och på skådespelarnas improvisationer, berättar Monika

Monika komponerar musiken till föreställningarna.Monika har komponerat en hel del musik till teaterföreställningar och där har det blivit allt från vanliga visor till rap-låtar. ( Musik komponerad av Monika)

Solbarnet har premiär den 14 juli 2012 och spelar 8 föreställningar utomhus på Hallandsgården i Halmstad

Om framtiden

Förutom teater och Kulturias café planerar nu Monika för att komma igång med skrivande av en helt ny roman. Hon har idéer om en ny historisk tid och har också samlat en del fakta runt den tiden, men ännu inte haft tid att börja skrivprocessen.

– Jag har också idéer om romaner som utspelar sig i nutid. Så jag får se vilken av idéerna som till slut blir den som jag förverkligar. Planen är att jag skall utkomma med en ny roman under våren 2013.

Länkar:

Monkaland Bokförlag: www.monkaland.se
Monika Hääggs blogg: http://monika.haagg.blogspot.com

Böckerna om Solbarnet Fry  Facebooksidan

Solbarnet Fry (del 1): Adlibris,  Bokus

Månguden (del 2): Adlibris,   Bokus,

Isvintern (del 3):  Adlibris, Bokus

Kungsgården (del 4) Adlibris, Bokus

Recensioner:

Om Solbarnet och månguden, Svenska Dagbladet 23 mars 2010

Isvintern, Hallandsposten,13 augusti 2010

Kunsgården, Hallandsposten, 31 augusti 2011

Bilderna i inlägget är publicerade med tillstånd av Monika Häägg