Maria Sennvall om sin kärlek till sången och musiken

Sjutton år gammal var Maria Sennvall på en konsert som förändrade hennes liv.

– Jag hade varit på en konsert och lyssnat på vacker sång och fick en riktig aha-upplevelse. Sedan dess har det inte funnits någon återvändo. Jag passar nog bäst i ett skapande yrke, säger Maria Sennvall, konsert- och operasångerska, därtill utbildad sångpedagog.

Den 28 maj har jag förmånen att få samarbeta med Maria Sennvall i samband med bokreleasen av andra boken i Punctum saliens regi, Kulturdagboken. Maria har återuppväckt det sångintresse som präglade hela min uppväxt och jag är mycket glad över hennes medverkan. I sin sångstudio tar hon emot elever i olika åldrar.

– Jag vill hjälpa eleven att utveckla sin naturliga röst och att hitta glädjen i det. Det blir väldigt individuellt anpassat eftersom eleverna har olika förutsättningar och mål. Jag arbetar utifrån mina ledord: ”Sång för själ och hjärta”, berättar Maria Sennvall

Vad är det egentligen man övar på när man tar sånglektioner?

– Man lär sig hur kroppen arbetar när man sjunger och man övar andning och stödteknik. Vi gör sång- och röstövningar som stärker, töjer och jämnar ut rösten. Eleverna får ofta individuella övningar för att jobba med det som just de behöver. Sedan jobbar vi med sånger, musikaliskt, tekniskt och uttrycksmässigt. Jag ordnar också sångarträffar där eleverna får träffas och sjunga för varandra för att öva sig att framträda.

Maria Sennvall är utbildad i England, Tyskland och Sverige.1996 tog hon sin Mastersexamen vid Birmingham Conservatoire i England. Som lyrisk-dramatisk sopran är hon verksam inom opera, operett, kammarmusik, visor och musikal. Hon har sina rötter i Strömsund i Jämtland, men är sedan flera år tillbaka bosatt i Växjö.

Maria Sennvall har ofta anlitats som konsert och oratoriesolist i Sverige, men har också sjungit i England, Tyskland och Luxemburg. Hon har  också bjudits in till olika musikfestivaler i Italien, Japan och Sverige. Sedan 2003 har Maria Sennvall återkommande kammarmusikkonserter med flöjtisten Anette Kormann i ensemblen Duo Sonora. 2005 startade hon egen sångstudio där hon undervisar i sång och leder körer.

Repertoar?

– Jag är ju klassiskt skolad sångerska så det blir förstås opera, operett och klassiskt till största del. Just nu sjunger jag gärna Puccini. Men jag sjunger gärna folkmusik, visor, musikal och jazz ,och även pop ibland. Jag kommer till exempel att sjunga en Metallica-ballad som har önskats till ett bröllop i sommar, berättar Maria Sennvall

Vad vill du förmedla till din publik?

– Jag vill nå ut med text och musik och ge musikstycket rättvisa. Min önskan är förstås att ge publiken en musikalisk upplevelse.

Maria Sennvall  sjunger på bröllop, dop, begravning, men också på fester, invigningar, föreläsningar och liknande.

Läs mer på www.mariasennvall.se

Foto: http://pixabay.com/en/music-notes-abstract-159870/
Foto: http://pixabay.com/en/music-notes-abstract-159870/

Välkommen på bokrelease!

Varmt välkommen till bokrelease med sång och musik på Svenska Tantens trädgårdscafé strax utanför Växjö. Det är planerat för en härlig Qoola Qvinnor kväll som är tänkt att bli något utöver det vanliga.