Maria Jönsson skapar kvällar för själen

Den 30 juni har jag förmånen att medverka vid en ”Kväll för själen”, vilken Maria Jönsson är samordnare för. Maria är verksam som kyrkomusiker i Lomma församling och ansvarar under somrarna för kulturkvällar med andligt perspektiv under huvudrubriken ”Kvällar för själen”.

Skaparglädje och skapande människor

Möte med Maria Jönsson

 

Marias intresse för musik väcktes tidigt i livet. Med en pappa som var dansbandsmusiker var musiken ständigt närvarande i hemmet.

– Pappa var gehörsspelare och såg därför tidigt till att jag lärde mig noter. Den första psalmen jag lärde mig var ”O, hur saligt att få vandra”. Min farmor var djupt troende och spelade fiol, så därifrån fördes arvet vidare både med musiken och den kristna tron till min pappa och sedan i sin tur till mig. Valet av yrke föll sig naturligt med åren, berättar Maria Jönsson.

Hon beskriver sitt arbete som kyrkomusiker i Lomma församling som omväxlande. Det innehåller arbete med körer, babyrytmik, gudstjänster på äldreboenden samt naturligtvis söndagsgudstjänster, dop, vigslar och begravningar.

– På somrarna har jag förmånen att få arbeta med något som kallas ”Kvällar för själen”. De kan närmast beskrivas som ett slags kulturkvällar med andligt perspektiv. Kvällarna kan ha väldigt olika teman. Som axplock ur årets program kan nämnas helig dans, diktläsning, temakväll kring ”Frälsarkransen”, författarbesök samt mycket annat, berättar Maria.

Kyrkomusikern Maria

Maria berättar att det för en kyrkomusiker är lika viktigt att kunna spela och sjunga som att kunna möta människor på ett  bra och värdigt sätt i livets olika situationer och skeden.

– Att kunna SE människan man har framför sig och möta dem där de befinner sig är en förmåga man övar upp med åren, säger Maria som också menar att  musiken spelar en stor roll i möten mellan människor.

– Man brukar säga att det finns ingen konstform som berör våra själar på en så djup nivå som musiken… Musiken berör, helar och stärker…, säger Maria.

Vissångerska som vill lyfta den svenska visskatten

Musiken är ständigt närvarande i Marias liv. Förutom att hon är verksam kyrkomusiker turnerar hon, främst, i Skåne med sin gitarr och olika visprogram. Hon vill lyfta den svenska visskatten.

– I Sverige har vi en enormt stor visskatt och jag ser det lite som en mission att inte våra vackra visor blir bortglömda eller satta på undantag. Jag tycker mycket om att sjunga sånger av Evert Taube eller Dan Andersson och gärna också gamla skillingtryck. Att ha möjligheten att kombinera mina två sysselsättningarna är oerhört berikande och jag känner mig varje dag glad och tacksam över att livet har visat mig den här vägen, avslutar Maria.

musikens betydelse

 

Om innehållet för den 30 juni har du möjlighet att läsa i inlägget En kväll för själen.

 

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens