Maria Henells kreativa uttryck

Maria Henell är en kvinna med en rik tillgång till sin kreativitet. Hennes skapande gestaltar sig på flera olika sätt. En av hennes starkaste passioner är att fotografera.

I detta inlägg för Punctum saliens berättar hon om sin kärlek till fotografiet som uttrycksmedel och visar några bilder. Även om Maria har författat texten väljer jag att publicera inlägget i serien Skaparglädje och skapande människor. För Maria är för mig den skapande människan personifierad. Besök gärna Maria Henells kreativa sida.

Fotografering ger frihet

För mig innebär fotografering en sorts frihet. Allt är möjligt och oanade motiv framträder om man tittar noga. En inzoomad detalj på något fult kan nu bli något fint och intressant. En alldaglig blomma i en spännande vinkel kan lyfta den till nya höjder. Inget är omöjligt, jag ser inga hinder och hålls inte tillbaka av osäkerhet utan bara tar in vad jag ser och låter min kamera föreviga det på mitt sätt.

rosemariahenell

Jag minns så väl när jag första gången fick låna mammas kamera över sommaren och själv bestämma helt och hållet över vad som skulle förevigas. Tror jag gick i lågstadiet och lyckan och frihetskänslan var enorm – världen låg framför mina fötter! Kan inte påstå att det var några världsomvälvande foton som framkallades men de var i alla fall mina foton, på kossor, hästar och min kusin.

Min första egna kamera var en liten enkel kompaktkamera utan finesser, men oj vad många filmrullar som passerade genom den. Min andra kamera var, till min enorma lycka, en systemkamera som genererade bilder med bra kvalitet och suverän färgåtergivning. Detta var i början av gymnasietiden och här började min utforskning av vad man kunde fotografera för något kul. Hittade spännande vinklar och testade olika sätt att fota på. Att fota natur genom ett taggigt hål i en lada är ett exempel.

Under mina nio månaders arbete på fotobutiken Fotoquick blev det mycket fotograferande då jag som anställd framkallade och kopierade för förmånliga priser. Alla mina stackars vänner förevigades. Min tid som lärare på Medieprogrammet härefter gav mer kunskap men jag hann tyvärr inte fota så mycket som jag velat.

Runt 2005 införskaffades min kära digitala systemkamera och nu kunde jag slösa på bilder och prova och prova igen. Fast det var inte förrän jag hösten 2013 gick en fotokurs som jag verkligen började få insikt i hur jag kunde styra över kamerans inställningar på allvar och inte bara använda förprogrammerade inställningar. Nu återtog jag fotograferandet på nära håll och jobbade mycket med mitt långa objektiv för att få motivet i fokus men omgivningen diffus.

purple av Maria Henell

green

Jag känner mig levande och glad när jag och min kamera strövar runt och letar motiv. Nu i sommar är det blommor som hamnat i fokus men nu känner jag mig redo att börja föreviga människor så nu ligger mina barn illa till då jag vill öva innan jag involverar andra. Min plan för ett år sedan är nog på väg att påbörjas – att föreviga kreativa goa kvinnor på intressanta sätt.

Maria Henell via Punctum saliens

 

 

 

 

 

 

 

3 svar på ”Maria Henells kreativa uttryck

 • 9 augusti, 2014 kl. 12:20 e m
  Permalänk

  Tack både Elisabeth, som tagit dig an Maria på din sida, och Maria kära dotter som på ett så fantastiskt sätt berättar om din entusiasm för fotograferandet, tänk vad min morbror skulle varit stolt om han sett dina alster 🙂

 • 6 augusti, 2014 kl. 2:27 e m
  Permalänk

  Med stor glädje Maria! Du sprider skönhet och värme till din omgivning.

 • 6 augusti, 2014 kl. 8:46 f m
  Permalänk

  Tack kära Elisabeth för dina fina inledande ord samt att du vill dela mina foton, det värmer <3

Kommentarer är stängda.