Janne Schaffer, en humanist som brinner för musiken och att göra gott för andra

”Jag har hittat något jag brinner för, min livspassion!”

– Musiken utvecklar mig som människa, inte minst genom alla de möten som den för med sig, berättar Janne Schaffer för mig med värme i rösten.

I serien Skaparglädje och skapande människor”

Vi pratas vid per telefon en av dessa regniga dagar under sommaren 2012. Jag är mycket glad över att få möjlighet att samtala med en musiker och gitarrist vars musikalitet och gitarrkunnande jag beundrat sedan barnsben. Sommaren är en extra intensiv tid för Janne Schaffer som turnerar landet runt för konsertframföranden i olika konstellationer. Jag undrar när han får tid för sig själv, för återhämtning.

– Musiken ger mig en inre frid, ett lugn inombords. En del människor som jag känner använder sig av yoga för att få ett inre lugn. För mig fungerar musiken som yoga.

Janne Schaffer har verkat i över 40 år som artist och musiker. En gedigen erfarenhet som inrymmer flera intressanta episoder och minnen som han delar med sig av i boken Mitt liv som Schaffer, utgiven maj 2012. Hans liv har kantats av  smärtsamma upplevelser som jag också har läst om i hans bok och jag anar en människa med en stark känsla för människovärdet och en vilja att göra gott för andra människor.

– Ju mer man varit med om desto mer har man att förmedla till andra människor. När det ibland har uppstått saker som varit ganska jobbiga har jag, istället för att brytas ner, försökt att  fråga mig vad kan jag lära mig av detta.

Foto: Anne Nyblaeus

Janne Schaffer ställer sig frågande till idoldyrkan och menar att ett av de finaste beröm han kan få är när någon säger att han är ju precis som alla andra. Men är det då inte lätt att drabbas av hybris när framgångarna duggar tätt och man är efterfrågad i stora delar av världen?

– Att se sig själv som mer än andra är något som är främmande för mig ,säger Janne Schaffer och inflikar att risken är stor att man tappar kontakten med verkligheten om man börjar se på sig själv på det sättet.

– Jag har nog egentligen inte förändras så mycket genom åren. Jag ser mig själv som humanist. Alla människor har samma människovärde. Det finns de som dömer andra utifrån det yttre. Det är främmande för mig. Min strävan är att ha respekt för mina medmänniskor.

Janne Schaffer brinner för miljöfrågor och är ambassadör för ekologiska lantbrukare.

Du som följer Punctum saliens vet att jag fascineras av människor som har en dröm, en passion och som tar steget att förverkliga sin dröm. Det konstnärliga skapandet ligger mig personligen extra varmt om hjärtat. Janne Schaffer personifierar livskraft och skaparglädje och jag undrar lite försiktigt var hans drivkraft att hela tiden utveckla sitt gitarrspel och sitt musicerande kommer ifrån?

– Jag har hitta något jag brinner för, min livspassion! Sen gillar jag utmaningar. Han talar om vikten av att sätta upp mål, men att även ta tillvara chanserna man får även om det inte är alltid som man lyckas. – Alla är duktiga på något. Det handlar om att ta tillvara det.

Han berättar också att det är viktigt för honom att alltid ge sitt yttersta. Att köra på slentrian är främmande för honom.

– Varje konsert är unik. Jag vill ge min publik en upplevelse en kreativ känsla för att själva gå vidare och göra något. Jag minns ett möte med en dam som sa att min konsert levde kvar i hennes kropp flera dagar efteråt. Det är vid sådana tillfällen jag känner att jag har lyckats.

Med den intensitet, glöd och kärlek till musiken som Janne Schaffer förmedlar till mig förstår jag att nya drömmar och utmaningar ständigt står för dörren.

Janne Schaffer – Music Story

musikaliska minnen och personliga möten

Janne Schaffer spelar och har spelat tillsammans med flera folkära och välkända artister och musiker runt om i världen såsom Abba, Bob Marley, Björn Skifs, Ted Gärdestad, Cornelis Vreeswijk för att bara ge några exempel. Just nu är han extra engagerad med anledning av turnén Janne Schaffer- Music Story. Music Story hade premiär på ett fullsatt Södra Teatern i Stockholm den 29 april 2011. Sedan premiären har konserten framförts i Riksteaterns regi på olika platser runt om i landet och kommer också att framföras i september på Maximteatern i Stockholm. Under föreställningen delar Janne Schaffer med sig av personliga musikaliska minnen och upplevelser och framför tillsammans med sin ensemble såväl egna som andras verk. Janne Schaffer  berättar om möten med olika musikaliska personligheter och visar unika livebilder från sin karriär. Medverkande är förutom Janne Schaffer själv, Barbro Lindqvist, gitarr, Peter Ljung, kapellmästare, Johan Boding, sång, Thobias Gabrielsson, bas och Mårgan Höglund på trummor.

Unik möjlighet att vinna biljetter, bok och CD-skivor

Du kommer inom kort att få en unik möjlighet att här på Punctum saliens vinna biljetter till konserten Janne Schaffer- Music Story, bok och CD-skivor med musik av och med Janne Schaffer. Missa inte det!!

Länktips:

Janne Schaffers hemsida

 

 

 

 

6 svar på ”Janne Schaffer, en humanist som brinner för musiken och att göra gott för andra

 • 17 augusti, 2012 kl. 5:18 f m
  Permalänk

  Tack för alla fina kommentarer. Det är berikande att samtala med människor som brinner för sin sak och som med passion och inlevelse lever sin dröm. Brusa högre lilla å är ett stycke vi ofta förknippar med Janne Schaffer. För att det inte ska bli några missförstånd vill jag passa på att skriva att det är Björn J:son Lindh som komponerat Brusa högre lilla och också spelar pianostämman. Önskar en riktigt trevlig helg!
  Kram
  Elisabeth

 • 15 augusti, 2012 kl. 6:45 e m
  Permalänk

  Jag är också en stor beundrare av Janne Schaffer och hans musik och genialitet. Att han dessutom är en person som är engagerad i miljöfrågor värmer naturligtvis lite extra i mitt natur & miljöhjärta. Hans låt ”Brusa högre lilla å” är ju helt underbar (håller med dig Skrivmoster) och visst kan man också höra i själva musiken hur den lilla ån försöker göra ”sin brusande röst hörd”. Tack Elisabeth för ett intressant inlägg./ Rose-Marie Grundström-Linder

 • 15 augusti, 2012 kl. 5:54 f m
  Permalänk

  Trevligt att läsa intervjun, som bara förstärker den uppfattning jag haft och har om honom som människa och musiker. Jag gillar att han säger att han är humanist – det är precis så jag känner för egen del. ”Alla människor har samma värde” … det är viktiga ord för mig. Att döma någon utifrån det yttre är väldigt snett och inte rättvisande. Alla har vi en själ och ett inre, som betyder så mycket mera!

  Hans musikalitet är enorm och jag älskar också låten ”Brusa högre lilla å” … så berörande och finstämt!

 • 14 augusti, 2012 kl. 5:33 e m
  Permalänk

  Visst är det underbart med dessa personer som har hittat och lever sin dröm?! Förebilder som gör att andra får hopp om de egna livsdrömmarna…Härligt Elisabeth

 • 14 augusti, 2012 kl. 5:54 f m
  Permalänk

  Han är så speciell att jag är svårt att skriva vad jag tycker om honom som musiker. Jag nöjer mig därför med att säga… lyssna på ”Brusa högre lilla å”… den säger det mesta om artisten och människan Janne S (för mig)

Kommentarer är stängda.