Ingrid Tollgerdt Andersson fascineras och inspireras av människan

Ingrid Tollgerdt- Andersson brinner för människan. Framförallt brinner hon för att utforska de mekanismer som leder oss till framgång. Vad som är framgång, menar hon, det kan bara var och en själv definiera.

Passion, attraktion och självkänsla är för mig nyckelbegrepp i den mänskliga utvecklingen och välbefinnandet, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson, nu högaktuell med boken ”Duktig flicka- snara runt halsen eller vägen till framgång?”.

”Skaparglädje och skapande människor”

Självkänsla är ett ämne som det finns en hel del böcker om. Det är också något som vi alla kommer i kontakt med och påverkas av på olika sätt, vår egen eller andras självkänsla, vare sig vi vill det eller inte. Det faktum att Ingrid Tollgerdt-Andersson forskat och forskar kring ledarskap i olika verksamheter, såväl i Sverige som utomlands, bidrar till att jag blivit extra nyfiken på hennes böcker som också ofta tangerar områden som jag själv brinner starkt för och som är orsaken till att jag drog igång serien Skaparglädje och skapande människor här på Punctum saliens.se.

Vad föll sig därför mer naturligt än att fråga Ingrid om hon ville medverka? Ingrid tackade ja och vi fick möjlighet att prata om hennes livspassion. Jag har läst Ingrids böcker och samtalat med Ingrid kring hennes forskning, författarskap och inte minst om ämnet för hennes senaste bok självkänsla. Vad är egentligen självkänsla? Varför är det så viktigt? Och går det att förändra sin självkänsla i positiv riktning och i så fall hur?

En person som har bra självkänsla tycker om sig själv, är trygg i det som han/eller hon möter, upplever sig ha kontroll över tillvaron och ser sig själv som en del i ett större sammanhang, berättar Ingrid och menar att en viktig bit är att ha en känsla för människor. En stark självkänsla återspeglas också i kroppsspråk och karisma.

Ingrid Tollgerdt-Andersson betonar att självkänsla är grunden för vårt välbefinnande.

En god självkänsla innebär att jag är nöjd med mig själv och det som görs, men också att jag har en bra självinsikt. En god självkänsla är grunden för att bli framgångsrik – och med det menar inte jag rik och berömd – utan framgångsrik med sig själv på så sätt att man mår väl och känner ett inre välbefinnande.

Stort intresse för människor

Ingrids intresse för människor och relationer har alltid varit stort. Hon hade inte ens fyllt 19 år när hon började på psykologprogrammet, däremot har hon aldrig arbetat som psykolog, om man undantar praktiken förstås. Hon kom tidigt in på forskarutbildningen och startade sitt aktiebolag direkt efter att hon disputerat på Handelshögskolan i Stockholm.

När jag ber henne beskriva sig själv som barn, berättar Ingrid att hon var ett kreativt och påhittigt barn som hade lätt för sig i skolan och många vänner.

Det är jag mycket tacksam och glad över. Min kreativitet tog sig utlopp bland annat i målande, skapande och ritande av kläder. Jag startade ponnyklubb och en tidning för kompisar.

Ingrid berättar att leken alltid har stimulerat henne.

– I tioårsåldern tog min älskade ponnyhäst mycket tid. Jag tävlade med framgång framförallt i hoppning, men också i galopp. Tävlingsinstinkten genomsyrar mycket av det jag gör även i dag och att jag gärna går min egen väg. Jag är individualist och gillar även som vuxen att göra det omöjliga möjligt!

Vägen till forskarbanan

Ingrid beskriver sig själv som en person med hög energinivå och en positiv livssyn. Hon tycker det är jätteroligt att hitta nya saker inom olika områden, experimentera och pröva nya vägar, något som också ledde henne in på forskarbanan.

Det var nog därför jag började forska. Jag blev väl lite handplockad av en av professorerna som sedan blev min handledare på Handelshögskolan i Stockholm och fick positiv stimulans från honom tillsammans med en extrem grad av frihet. Frihet att själv bestämma över mitt liv är mycket viktigt för mig och  forskning ger hög grad av frihet.

Den röda tråden i Ingrid Tollgerdts- Anderssons forskning är ledarskap utifrån mjukvaran – dvs. attityder, värderingar och synsätt.

– Det är ett spännande område och ledarskapet är otroligt viktigt för en verksamhet. Jag har haft förmånen att kombinera forskning med att kunna arbeta praktiskt med ledarutveckling, företrädesvis toppledare inom stora organisationer – både inom det privata näringslivet och inom offentlig sektor.

Att brinna för något och att känna passion för det man gör är något som Ingrid ofta återkommer till. I tider när allt fler människor blir utbrända och känner att kraften och tiden inte räcker till kan det, tänker jag, för en del kännas provocerande. Ingrid ger sin bild av värdet av livspassion ibland andra i en artikel i Dagens Nyheter från den 21 oktober 2010 Man måste brinna för att nå framgång – Dagens Nyheter 2010-10-21. Via hennes blogg är det ett ämne som hon också gärna återkommer till som i inlägget Ta kontroll över ditt liv .

Källor till inspiration och livskraft

Inspirationen hämtar Ingrid i det mesta – familjen och sina närmaste, möten med människor, resor, genom att skriva, måla och i naturen med all dess skönhet.

Jag tycker att det mesta är roligt och jag träffar nästan enbart trevliga människor. Jag engageras och entusiasmeras av mycket – alltifrån ett vackert naturscenario, djur, vacker konst, inspirerande möten, men också att shoppa, sitta på ett kafé, ut och äta och roa sig på en musikbar. Musik, dans och film inspirerar mig.

Att skriva och ge ut böcker genom det egna förlaget är något som Ingrid ägnat en hel del tid åt de senaste åren. Hon är nu aktuell med boken Duktig flicka –snara runt halsen eller vägen till framgång, den avslutande boken i en serie om tre med två tidigare utgivna böcker Passion – Nyckeln till framgång och Attraktion och kemi.

Människor och relationer grunden för vårt välbefinnande

Böckerna, berättar Ingrid, handlar om människor och relationer som hon menar är grunden för livet och för vårt välbefinnande.

–  Människor är ett av mina livsintressen. För mig är det viktigt att skapa böcker som bygger på vetenskaplig forskning, men som likväl är lättlästa för många. Jag hoppas kunna förmedla en känsla av att det mesta är möjligt, att man är bra som man är, men också att man kan jobba med sig själv och sin utveckling. Passion, attraktion och självkänsla är för mig nyckelbegrepp i den mänskliga utvecklingen och välbefinnandet.

Jag funderar över hur många människor som går runt med en känsla av att inte duga, att göra fel, vara fel eller att inte göra tillräckligt. En känsla som inte minst många ungdomar brottas med i de sårbara ungdomsåren och frågar Ingrid om det är möjligt att stärka sin självkänsla?

–  Det kan man absolut. I boken ”Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång?” förs en diskussion kring hur man kan jobba för att utveckla och stärka den egna självkänslan på djupet. Att lära känna sig själv och att acceptera det man möter är en väg. En annan är bra förebilder som jag skriver mycket om. Både historiska och nutida. Kan de – så kan jag.

Cecilia Kärvegård, Klokegård.se har läst och skrivit om Ingrids senaste bok i inlägget Duktig flicka- snara runt halsen eller vägen till framgång av Cecilia Kärvegård, Klokegård.se

Ingrid åker just nu runt i landet för boksignering av sin senaste bok. Qoola Qvinnor under ledning av Siv Thuresdotter var på plats i Partille bokhandel Qoola Qvinnor på författarafton med Ingrid Tollgerdt Andersson

Vad är då framgång för dig personligen Ingrid?

–   Framgång för mig är att vara framgångsrik med sig själv, ha sin hälsa och att må väl, känna välbefinnande och glädje i och över livet, tacksamhet och att njuta av livet dagligen, tycka om mig själv, ha bra och nära relationer med de som är viktigast för mig – min familj, känna trygghet, att ha kontroll över min tillvaro och få arbeta med sådant som jag tycker är både roligt och stimulerande.

Mer om Ingrid Tollgerdt Andersson på www.tollgerdt.se

Passion – Nyckeln till framgång Bokus

Attraktion och Kemi Bokus

Duktig flicka – snara runt halsen eller vägen till framgång, Bokus

Fotograf till bilderna i detta inlägg är Lars Andersson

Unik möjlighet att vinna Ingrids tidigare böcker


Är du nyfiken på Ingrids författarskap och vill läsa hennes böcker?

Genom Punctum saliens har du nu möjlighet att vinna Ingrid Tollgerdt-Anderssons tidigare böcker Attraktion och Kemi och Passion – vägen till framgång.

Skriv  och skicka din motivering till elisabeth.jonsson@punctumsaliens.se om varför just du ska vinna, senast den 15 januari 2013. Vinnarna meddelas personligen och de vinnande motiveringarna publiceras här på Punctum saliens. Två ex av vardera bok finns i potten. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.


 

 


 

 

 

 

Ett svar på ”Ingrid Tollgerdt Andersson fascineras och inspireras av människan

  • 10 december, 2012 kl. 6:04 e m
    Permalänk

    Tack för ett intressant inlägg om flera ämnen som jag också brinner för!

    Kram
    Anna-Karin

Kommentarer är stängda.