Kreativt möte med Annica Hedberg

I serien skaparglädje och skapande människor:

Annica skapar och ”scrappar” efter egna idéer

Det finns många sätt att ge uttryck för sin lust att skapa.Vi kan skriva, fotografera, experimentera, forska, laga mat eller skapa vackra blomsterarrangemang och/eller meka med bilen.I serien skaparglädje och skapande människor skildrar jag olika kreativa och skapande personligheter som berör mig och kanske också dig med sin skaparglädje.

Annica Hedberg arbetar i en zoobutik, med inriktning hund, katt, smådjur och fisk.Hon engagerar sig med själ och hjärta i djurens väl och ve. Mycket tid går också åt till att renovera huset och just nu är olika utomhusprojekt på gång såsom plattläggning och planering av en trädgårdsdamm.

En annan stark passion för henne är att pyssla och scrapbooka eller scrappar som de insatta benämner denna form av kreativt skapande,  Annica började scrappa för fyra år sedan och flera av sina verk visar hon regelbundet på sin blogg ( se länk längre ner på sidan). Jag har länge önskat intervjua någon som är duktig på att skapa och pyssla med händerna på detta sätt. Nätet ger en möjlighet att upptäcka en hel del, men det var först när jag såg Annicas alster som jag tänkte att här är någon som gör sådant jag fastnar för och som berör mig. Det finns tycker jag en bredd i Annicas skapande. Hon gör allt ifrån egendesignade handsydda väskor, betonghjärtan till olika kort där hon använder sig av just scrapbooking.

 

Brinner för scrapbooking

Vad är det som lockar med just scrapbooking Annica? Varför fastnade du för just det?

Vänskapskort

– Scrapbooking kombinerar så mycket av det jag tycker är roligt. Man kan sy, klippa, klistra, och bygga. Designa eget eller ”lifta” andras idéer. Det finns fantastiskt mycket färdigt fint material, men du kan även göra mycket eget, vilket gör att du själv kan bestämma hur mycket din hobby får kosta.Annica berättar att en ”scrapbook” är en mer arbetad form av ett fotoalbum. Man skapar sin unika minnesbok genom att använda sina fotografier, tankar och minnessaker.

–       Att göra layouter för att fylla sina minnesalbum är den vanligaste formen av scrapbooking. Man kan även altra, vilket ligger mig varmt om hjärtat. I begreppet ”altra” kan man lägga hur mycket som helst nästan! Man gör om, och dekorerar föremål som man kanske har tröttnat på, så att de får nytt liv. Att bygga upp saker av papper, vika askar och till viss del origami kan också rymmas i den här kategorin. Scrapbooking är ett vitt begrepp, och det är nästa omöjligt att göra fel! Man gör precis som man själv vill, och det är ju aldrig fel, möjligen annorlunda, säger Annica.

 

En present till en som behövde lite stöd

Annica gillar verkligen att pyssla. Hon gillar att sy, gjuta i betongsnickra och måla. Att renovera, och anpassa gamla möbler till sin egen smak är annat hon tycker om att göra.

Tittar man på Annicas skaparglädje så kan man undra varifrån hon får alla sina idéer.

Varifrån hämtar du dina idéer?

–  Överallt! Jag kan få pysselideér av att gå på stan, från tidningar och TV, och naturligtvis finns det hur mycket som helst på nätet.
Något du är extra nöjd med? Vad och varför?

–       Jag försöker att vara nöjd med alla mina alster. Alla blir inte favoriter, men man ska skapa av, och med glädje, och gör man det så tycker man om det man har gjort. Oftast är det det jag nyss har gjort som jag tycker mest om, så favoriterna varierar.

Annica skapar och pysslar för hon tycker det är roligt. Sakerna hon gör är inte till för att sälja, men det händer att hon gör det efter förfrågan

– Jag har rätt många färdiga saker hemma, och det kan vara bra om man ska bort, och vill ha med sig en liten present. Kort gör jag oftast med en ”baktanke” det vill säga att jag har någon som jag kan ge dem till.

Annica gjorde en ny handväska till sig själv

 

Annica designar åt en butik som heter Scrapbooking4You, och en grossist som heter Inkido.

Den kreativa processen

Annicas kreativa process kan variera mycket berättar hon för mig. Ofta är det så att hennes alster aldrig blir klara på en dag.
– Jag scrappar korta stunder i taget, ”när tid finnes”. Jag kan ha en idé som jag börjar med på ett sätt en dag, nästa dag har jag kommit på ett sätt att variera samma idé och fortsätter med det. Så kan det hålla på…Ibland utgår jag från ett fotografi och bygger något runt omkring det. Ibland hittar jag vackert material som jag bara ”måste” göra något av, och då utgår jag från det, och spinner vidare.
Vilka tips har du till den somvill börja scrappa? Varifrån hämtar man till exempel idéer?

– Kolla upp om du har någon lokal scrapbutik nära dig. De brukar ha kurser i både scrapbooking och kortmakeri. Då får man bra materialtips, och får också lära sig om syra och ligninfria material. Detta är viktigt om man vill bevara sina fotografier på bästa sätt.
Det finns också flera bra forum på nätet för Scrappare. Svensk Scrapbooking är det trevligaste stället tycker jag! Där finns många likasinnade, hjälpsamma och trevliga människor!

Flera av sina alster visar Annica på sin blogg. Bloggen startade hon i juni 2008 och den har blivit som en slags ”frizon” för henne.

– Ingen annan än jag bestämmer någonting där! Jag har fritt spelrum att bara vara mig själv. Ibland får den mer tid, ibland mindre. Allt efter lust och tid.

Annicas blogg som är intressant och inspirerande att följa heter Annicas pysselblogg. Här kan du se mer saker som Annica gjort.

 

 

2 svar på ”Kreativt möte med Annica Hedberg

 • 23 maj, 2011 kl. 5:55 f m
  Permalänk

  Vilken fin artikel om duktiga Annica! Gillar precis allt hon gör, det ena mer ljuvligt än det andra … Kram!

 • 18 maj, 2011 kl. 6:21 f m
  Permalänk

  Hej Elisabeth!

  Tack för alla fina ord! Det värmer verkligen! 🙂

  Ha en underbar dag!

Kommentarer är stängda.