Cecilia Helle debuterar med Glysas öga

I serien skaparglädje och skapande människor:

Möte med Cecilia Helle

Kanske är det livets prövningar som ger oss modet och kraften att förverkliga våra drömmar? För  Cecilia Helle, i dag redaktionschef för Passion for Business och nu också författare ,var det just så.

Cecilia Helle hade just blivit av med ett chefsjobb, gått igenom en svår skilsmässa när hon började fundera över vad hon egentligen ville med sitt liv.

– Jag har alltid velat bli författare, och gått flera skrivarkurser, men det var först när jag fyllt 40, då jag gått igenom ett år fullt av motgångar, som jag hittade min historia. Jag uppfann huvudpersonen Sanna. Om hon kunde resa sig skulle jag också klara det, tänkte jag.

Jag läser på Cecilias hemsida: ”När jag kände mig som mest misslyckad och värdelös bestämde jag mig för att komma igen. Jag uppfann en romanfigur som skulle ta revansch för att sporra mig själv. Det blev Sanna.”

Cecilia har arbeta målmedvetet med sitt skrivande och författarskap.

– Jag fick idén 2005 och boken kommer nu hösten 2011. Men egentligen tog boken inte så lång tid att skriva. Det var annat som kom emellan, som jobb och utbildning.

För att kunna ägna sig helhjärtat åt romanskrivandet tog Cecilia två års tjänstledighet från journalistiken och studerade på Skrivarakademin i Stockholm.

Under andra året på Skrivarlinjen blev hon klar med debutromanen, Glysas öga ,första delen i en serie om Sanna, en 40-årig yrkesarbetande kvinna med småbarn. Historien utspelar sig i nutid i en svensk småstad och är en psykologisk spänningsroman.

Cecilia Helle debuterar med Glysas öga,Alfabeta förlag hösten 2011. Foto:

Inspiration till berättelsen om Sanna

Inspiration till berättelsen om Sanna har Cecilia hämtat från sin egen livserfarenhet och från nyhetsflödet.

Cecilia har grävt där hon stått. För att spara tid valde hon att skildra staden där hon bodde och ett yrke hon kände utan och innan, men själva historien och karaktärerna är påhittade. Cecilia berättar:

– Vi lever i en våldsam värld, där en del råkar värre ut än andra. I Sverige tror vi i allmänhet att ondska inte finns. Men det finns människor runt omkring oss som saknar empati och spärrar, och det får stora konsekvenser för människorna i deras närhet.

– Jag menar att det finns en rad myter i vårt land, bland annat att alla människor är goda innerst inne, och att alla mår dåligt av att bruka våld mot andra, psykiskt eller fysiskt. Men det är inte min erfarenhet, tvärtom, de som får svårt att sova och känner skam är oftast offren, inte förövarna.

Jag kan inte låta bli att ställa frågan om hon själv har erfarenheter av de patriarkala strukturer som hon skildrar i boken.

– Det är inte så mycket strukturerna jag vill skildra, utan detta att det finns människor, i bland i ledande ställning som saknar empati och gränser. Det kan vara både män och kvinnor. Har man till exempel en sådan chef blir man väldigt utsatt, man befinner sig i en beroendeställning och har kanske svårt att byta jobb av olika orsaker. Sådana arbetsplatser brukar präglas av tystnadens kultur, man talar inte om det som är fel av rädsla att förlora jobbet och levebrödet. De här människorna finns också på andra håll, det kan vara hemma eller ute i samhället. Ett barn som växer upp med en sådan förälder är exempelvis mycket utsatt, likaså partners som lever i sådana här destruktiva förhållanden.

Vilken är din främsta drivkraft?

– Jag drivs av att jag vill åstadkomma något och jag tror att böcker kan förändra. Om än inte direkt, så på sikt genom att man väcker tankar och påverkar sättet att se på världen. Om jag inte trodde det kunde jag lika gärna ägna all min fritid åt att bara slappa.

För den som vill bli författare handlar det mycket om att vara arbetssam, uthållig och envis, menar Cecilia.

– Talang är bara en liten del, säger Cecilia ödmjukt.

Uppföljare till Glysas öga?

– Ja, jag har en hel serie om Sanna i huvudet och jag vill att bok två ska komma redan nästa år, så det blir till att disciplinera sig!

Vilka tips vill du ge dem som drömmer om att bli författare!

–      Vårda drömmen! Gå skrivarkurser, läs mycket, och skriv, helst varje dag! Våga tro på att det går!

Det har skrivits och bloggats en hel del kring Cecilias debut. ”Glysas öga som är utgiven på Alfabeta förlag

I Dagens Nyheter från den 26 september 2011 kan vi bland annat läsa följande:

”Lätt stökig debut, men Cecilia Helle har något. En stressad kvinnlig tidningschef i Katrineholm bevakar ett kvinnomord med ena ögat, samtidigt som tidningsredaktionens problem svämmar över alla bräddar och hennes make får psykiska problem.”

Du kan följa Cecilia Helles författarskap på Facebook

 

 

 

 

 

Ett svar på ”Cecilia Helle debuterar med Glysas öga

  • 20 oktober, 2011 kl. 7:59 e m
    Permalänk

    Tror att väldigt många umgås med författardrömmar, men för de flesta stannar allt vid just drömmar. Det fina är att idag kan vi som har skrivklåda nå läsare via bloggar och olika sajter på nätet. Det är gott så!
    Jag har en del liggande i lådorna, men ett av problemen är att jag aldrig blir riktigt nöjd.

Kommentarer är stängda.