Hos ”Jag Blommar” flödar kreativiteten

I serien skaparglädje och skapande människor:

Maria en skapande, kreativ eldsjäl

Konsthantverket har en särskild plats i mitt hjärta. Jag tycker om att det finns en person som med varsam och kärleksfull hand format ett ting utifrån sin personliga kunskap och fantasi. Det gör att föremålet får en speciell själ.Svenska Dagbladet lyfter i sin artikel , En suverän lek med material, frågan om konsthantverkets undanskymda roll. Artikeln belyser en nu pågående utställning i samband med att konsthantverkarna 60-års jubilerar.I texten framhålls värdet av kraftfulla kulturpolitiska satsningar.

För mig har inte konsthantverket någon undanskymd roll eller någon speciell status. För mig personligen är det relation och konst. Jag har fått förmånen att intervjua en konsthantverkare som gjort stort intryck på mig.

Maria Öqvist Öhman är verksam som konsthantverkare och driver egna företaget ”Jag blommar”. Namnet har hon valt för att hon blommar när hon skapar. Maria återkommer ofta också till blomformen när hon skapar och använder den i många olika material och tekniker. En stor del av det hon gör tillverkas i återbrukade material. Något som jag tycker gör hennes hantverk extra speciellt. Det som andra ser som skräp gör hon konst utav. Så underfundigt finurligt tänker jag. Då är hon ju samtidigt rädd om vår planet.

Jag har skrivit om Maria tidigare, när jag fick möjlighet att intervjua henne inför julförberedelserna, Skapa en kreativ julgran med inspirerande paket. Julen betyder mycket för Maria och hennes familj.

 

 

Jag har sedan följt Marias skapande genom hennes blogg Jag blommar och blivit alltmer nyfiken på varifrån hon hämtar all sin inspiration och kreativitet ifrån. Det är som hon bevarar och värnar det kreativa barnet inom sig själv. Jag har därför fått möjlighet att intervjua Maria igen kring hennes liv, hennes skapande och hennes kreativitet.

Hur ser din kreativa process ut Maria från idé till produkt?

– Jag får en idé, ofta skissar jag ned första tanken för att inte glömma. Sedan testar jag idéerna. Ibland så blir det bra på en gång och ibland så får jag utveckla tanken i flera steg innan det blir bra.
Hur kom det sig att du startade ditt företag?


– Jag har arbetat med mitt skapande på hobbynivå i många år, men inte vågat ta steget att starta eget förrän jag kom till en punkt i livet då jag var tvungen att göra ett val hur jag ville leva. Jag hade två år innan dess förlorat min storasyster i cancer. Jag var föräldraledig med mitt tredje barn och stod inför valet att börja arbeta som lärare utanför hemmet, eller att satsa på mitt eget företag, kunna arbeta hemifrån och styra över min egen tid mer. Min största motivation till en början var att kunna bestämma över föräldrapenningen och tiden med barnen hemma.

– Eftersom min syster dog, bara 46 år gammal så fick det mig att förstå att jag inte kan vänta tills dess jag blir pensionär med att göra det jag brinner för, eftersom det inte finns någon garanti för att man blir pensionär. Och om jag också skulle drabbas av samma som min syster, vad ville jag då veta att jag lagt ner min tid på? Jo, tid med barnen och att få arbeta med mitt eget skapande. Det var två saker som också gick bra att kombinera med det övriga familjelivet eftersom jag har en man som arbetar mycket och reser ofta.

Vad krävs för att överleva som konsthantverkare?

– Om du tänker på det ekonomiska så krävs det mycket. Jag har inte kommit till den punkten att jag kan leva på mitt skapande. Det är lite beroende på vilket material man jobbar i, hur lätt eller svårt det är att dra in pengar på konsthantverk. Men generellt så är det nog så att det är svårt att få betalt för tiden man lägger ner på konsthantverket.

Varifrån hämtar du kraft, styrka och inspiration till ditt skapande?


– Jag tror att det mesta av min kraft och inspiration kommer inifrån mig själv. Jag har en inneboende kreativitet och ett driv som gör att jag nästan ständigt har saker på gång. Jag är arbetsam och det fungerar så för mig att idéer föder nya idéer. Ju mer jag jobbar ju fler nya idéer får jag. Sedan kan jag tanka nya intryck i livet runt omkring mig och får jag idéer utifrån, så är jag noga med att göra om dem så att det blir mitt egna unika uttryck.

Tankar kring konsthantverkets uppgift och roll

– Jag tror att människor behöver omge sig med saker som är vackra,  som får människan att reflektera och som ger nya intryck. Konsthantverket kanske kan symbolisera ett djupare värde och en långsamhet i livet. Produkter som är tillverkade i liten skala och är unika blir ju en motvikt till massproduktion och masskonsumtion som finns i samhället.

 

 

 

 

 

 

Just nu har Maria vidgat sitt sortiment. Jag har fått låna också följande bild.En spännande och intressant bild som jag tycker så fint visar på en i mina ögon fantastisk idérikedom. Titta och njut.

2 svar på ”Hos ”Jag Blommar” flödar kreativiteten

 • 17 april, 2011 kl. 3:07 e m
  Permalänk

  Hej Catarina!
  Det gladde mig mycket att du gärna kommer på besök igen. De finaste med publicering så här tycker jag är detta med direktkontakten, att man kan kommentera varandras inslag. Jag har kikat på din blogg och blev glad av alla spännande bilder.Kommer gärna på besök hos dig igen. Hoppas du också får en fin söndag.

 • 17 april, 2011 kl. 2:50 e m
  Permalänk

  Tack för titten! Vilken intressant sida! Hit kommer jag gärna igen!
  Jag blommar är en underbar inspirationskälla. Blir på gott humör av alla fina kreativa saker och gillar tänket att man inte kan vänta tills man blir äldre eller det och det har hänt.. för då finns det kanske inte tid eller ork. Ha en fin söndag! /Catarina

Kommentarer är stängda.