Hos afiori blomstrar kreativiteten

I serien ”Skaparglädje och skapande människor”

I detta inlägg möter du kreativa Maria-Thérèse Sommar som driver företaget, bloggen och förlaget afiori. Hösten 2009 kom också hennes första illustrerade diktbok ut, Det som finns.

 – Det jag vill är att jobba med allt det jag tycker mest om och sprida det i världen. I mina bilder jobbar jag ofta med teman som yta och djup, att något är dolt och oåtkomligt. Jag gör ofta serier med bilder, som berättelser. Jag vill ställa frågor, undersöka saker, se detaljer, se med en annan vinkel, berättar Maria-Thérèse för mig.

Självporträtt med båt av Maria-Thérèse, afiori

Blomstrande kreativitet

afiori är italienska och betyder blomsterbeströdd, med blommor på.

– För mig betyder det blomstrande kreativitet, något som spirar och gror. Egentligen är det två ord: ”a fiori” men jag drog ihop det till ett och tog det som namn, berättar Maria-Thérèse.

Efter en tid av eftertanke och förberedelser startade hon i februari 2009 företaget afiori. I dag skriver hon, fotograferar, tar uppdrag som språkkonsult och har flera andra kreativa åtaganden. Jag blir nyfiken på hennes resa till afiori.

-Sommaren 2008 var jag hos en god vän i Frankrike, bytte helt tillvaro för ett tag, läste och lyssnade på vågorna. På vägen hem till Sverige, kl. 16.07 en dag i juli, bestämde jag mig för att jag måste göra något helt annat än att försöka jobba som lärare – fick ändå aldrig fast jobb, bara ett bottenskrap av timmar. Jag visste att jag ville jobba kreativt på ett annat sätt. Kort därefter bestämde jag mig för att jobba med det jag tycker mest om: skapa bilder, skriva, jobba med språk (översättning, korrekturläsning) och tillverka böcker och smycken med utgångspunkt från mina bilder. Under den efterföljande hösten förberedde jag mig mycket, började blogga och gjorde en affärsplan.

Redan den första natten som afioris webbutik låg live sålde hon. Något som hon såg som ett steg i rätt riktning. Alldeles i början var det också en stor Hollywoodproduktion som köpte in elva av hennes bilder. Några av dessa bilder kan man se på väggarna i filmen The Roommate.

 – Jag blev kontaktad av Sony Studios som hittat min butik på internet. Senare visade det sig att en av mina favoritskådespelare hade huvudrollen i filmen. Det är inget jag blev rik på, men det var kul.

Händelsen gav henne en hel del positiv publicitet bland andra i Sundsvalls tidning,

I dag försörjer hon sig genom sitt företag afiori som genomsyras av hennes konstnärlighet genom  flera olika uttrycksätt: foto, collage, lite måleri, skrivande, översättning, korrekturläsning och tillverkning av böcker och smycken.

smycken tillverkade av Maria-Thérèse

Idéer och inspiration

 -Ibland kan jag få en färdig bild i huvudet eller tänka fram en utan att riktigt veta hur det börjar. Det kan vara en form eller ett par färger som jag vill jobba med och så börjar jag arrangera det i tankarna. Ofta blir det något helt annat när jag väl sätter igång. Det kreativa jobbet ger också inspiration. Andra gånger kan jag läsa något eller se en bild som ger inspiration – men det jag gör brukar då ta helt andra vägar. Jag får skaparlust av det andra människor säger, av att resa, av att promenera, sitta stilla och tänka. Sedan är jag väldigt bra på att jobba under tidspress, så när det börjar bli lite tid kvar till något kommer jag ofta igång rejält och får nya idéer.

 

Ur Carousel, en av de bilder som Maria-Thérèse själv är mest nöjd med


På frågan om det finns något som hon är extra nöjd med får jag svaret att det är sällan som hon är riktigt nöjd med det hon gör. Skulle hon välja något blir det en del av hennes karusellbilder ur serien Den övergivna nöjesparken ,eller ett litet landskap som inte finns utlagt på internet än och hennes diktbok Det som finns.

– I byrålådan finns också ett ännu opublicerat manus om en desperat människa där jag tycker att jag lyckats med en sorts dekonstruerat språk som tillsammans med handlingen skenar iväg, där språket stämmer med hur hon pendlar mellan verklighet och fantasi. Det är det av mina verk där jag bäst lyckats med att förena form och innehåll. Manuset antogs av ett förlag men jag vet inte när eller hur det kommer att publiceras.

– Men mest nöjd över huvud taget är jag att jag startat mitt eget jobb, träffar så många kreativa, trevliga människor och att jag äntligen kan jobba tillräckligt omväxlande, berättar Maria-Thérése

Det händer ständigt saker runt afiori. Nu i höst kommer Maria-Thérèse bland annat att ha en utställning hos Timrå konstförening med start den 22 oktober.

Stig av Maria-Thérèse. Tack afiori för tillstånd att publicera fotografierna i detta inlägg.

 

blogg:

http://blog.afiori.com/

 

 

 

3 svar på ”Hos afiori blomstrar kreativiteten

 • 2 september, 2011 kl. 1:34 e m
  Permalänk

  Måste in dit å kika… och vilket vackert namn a fiori ♥

 • 1 september, 2011 kl. 8:46 f m
  Permalänk

  Hej! Så fint att vara gäst på din sida!

  • 1 september, 2011 kl. 8:48 f m
   Permalänk

   Så fint att få ha dig som gäst. Du vet ju hur mycket jag tycker om det du skapar.
   Varm kram.

Kommentarer är stängda.