Ann Arvidsson tidigare lagkapten om kreativt flow

Mihaly Csikszentmihalyi är professorn som kom att bli oerhört engagerad i forskning inom områden relaterade till begreppet ”flow”. I sin bok Flow – den optimala upplevelsens psykologi beskriver Mihaly Csikszentmihalyi flow på följande sätt:

”Flow eller flöde kan beskrivas som en känsla vi har när allting fungerar som det ska, när allt stämmer. Flow inträffar när vi står inför utmaningar som vi vet att vi klarar av.”

– Att hitta tillstånd av flow kräver träning

När och hur upplever vi egentligen flow?

Ann Arvidsson, tidigare lagkapten för Östers damlag division ett södra, berättar vad flow kan innebära för henne som fotbollsspelare.

Som fotbollsspelare handskas man mycket med tankeprocesser. För att få spelet att fungera krävs det att jag, likväl som mina lagkamrater, hittar rätt i position på planen. Ett fungerande positionsspel föregås av många timmars strukturerad träning.

Ann berättar vidare att det är i agerandets stund, i matchen, som all struktur i sina bästa stunder övergår till att släppas helt fritt i en slags kreativitet.

– Personligen utgår jag vid sådana tillfällen till största delen från en känsla. Jag känner att jag hamnat rätt och får på så vis spelet att fungera.

Att hon upplevt ett tillstånd av flow är något hon kan reflektera över först i efterhand.

– Ibland kan jag ha svårt att minnas hur spelsekvenser sett ut. jag har inte reflekterat eller tänkt under matchen, men jag har hela tiden haft en känsla av hur jag förhållit mig till mina lagkamrater och vad jag presterat – flow.

Ann betonar att det krävs träning för att hitta ett tillstånd av flow.

– Hur konstigt det än låter är tänkandet av yttersta vikt vid träning, men i skarpt läge vid match kan tankar vara just det som ställer till det. Man hör ofta kommentarer kring matcher att en spelare missade friläge för att ”han/hon fick för mycket tid och hann tänka för mycket”. Det är intressant med tanke på att vi tränar oss på att tänka för att sedan kunna agera i princip bara på instinkt och utan att tänka när det väl gäller, menar Ann Arvidsson

Fler inlägg i serien ”Skaparglädje och skapande människor” här.

 

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).