Björn Ulvaeus och ABBA The Museum

1974 vann ABBA Eurovision Song Contest med Waterloo. Gruppen kom att nå enorma framgångar och bidrog till att sätta Sverige på kartan inte bara i musiksammanhang. I början av maj 2013 invigdes ABBA-muséet på Djurgården i Stockholm. Den drivande motorn bakom muséet är Björn Ulvaeus.

Jag kan inte låta bli att förundras över vad som driver oss människor och ger kraft att genomföra våra drömmar och visioner. En del förmår göra detta mer än andra. Det är som det finns en aldrig sinande källa att ösa ur.

Skaparglädje och skapande människor

Möt Björn Ulvaeus

abbathemuseum
Svensk musikexport sätter Sverige på världskartan. Björn Ulvaeus och Loreen vid invigningen av ABBA The Museum, 6 maj 2013.Foto:
©ABBATHEMUSEUM

Om inspiration, kreativitet och ABBA the Museum

Björn Ulvaeus, varifrån kommer din drivkraft?

– Något kommer, tror jag, av att jag bokstavligen var den fattiga kusinen en gång i min barndom. Min ett år äldre kusin tillhörde familjen nummer ett i Västervik och jag konfronterades med det materiella överflödet i hans hem. Hans italienska skor var alldeles för dyra för oss, sa min mamma, och i mig föddes revanschbegäret; en dag skulle jag ha allt det där, jag också. Jag skulle ha blivit civilingenjör, det var den snabbaste vägen till framgång inom pappersindustrin, sa min farbror bruksdisponenten. Som tur var halkade jag på ett bananskal in på musikbanan och där hittade jag min passion.

Hur har framgångarna med ABBA präglat dig som person, tror du själv?

– På ett sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig eftersom framgångarna är så stora och har hållit på under så lång tid. Det går inte en dag utan att jag påminns om ABBA. Tidningar, TV, Internet, radio och personer som kommer fram till mig, alltid finns det något någonstans varje dag.  Så jag har glömt bort hur det är att inte vara en ABBA. Men jag kan uppriktigt säga att jag varje dag känner tacksamhet och ödmjukhet inför detta att våra låtar ännu spelas överallt i världen och att dom på något märkligt sätt blivit så kända och överlevt så länge.

Hur definierar du framgång?

– När något man föresätter sig att göra lyckas i enlighet med den måttstock man använder. En musikal kan få bra kritik och många skulle nöja sig med det, men jag vill att den också ska dra en stor publik för att vara en framgång i min bok. Det kan också vara en framgång när man lockar sitt barnbarn till skratt.

Vad krävs för att nå framgång?

– Det krävs att man omger sig med begåvade människor om man inte är tillräckligt begåvad för uppgiften själv. Och det är man sällan. Där odlar man de bra idéerna och bestämmer sig för den, som håller för den hårdaste granskning. Sedan genomför man den under hårt arbete och om man har tur med inspiration.

Hur och när får du inspiration?

– När det gäller en sångtext, så går det till så att Benny Andersson (det är för det mesta honom jag samarbetar med) har en melodi. Vi lyssnar på den tillsammans, diskuterar lite grand och sedan tar jag med mig en demoversion hem. Den spelar jag gång på gång för att se om den talar om för mig vad den handlar om. Förvånansvärt ofta gör melodier det. Något dyker upp längst bak i hjärnan, framlockat ur dunklet på något mirakulöst sätt och utan att man vet hur det gick till har man några ord, en idé att börja med. Jag har lärt mig att man ska lita på vad melodin säger. Ibland är det tokigt och får förkastas, men inte så ofta. Och med detta första embryo kommer flytet, inspirationen.

Foto: Sune Ekstrand
Foto: Sune Ekstrand

Du har nämnt tvivel på den egna förmågan, dåligt självförtroende i olika sammanhang – och då framhållit det som något negativt, men skulle det inte kunna tänkas vara en tillgång?

– Det innebär att jag närmar mig varje ny uppgift med: ”Tänk om det här är den gången då jag inte får ur mig något! Det här klarar jag aldrig!” Så viskar det dåliga självförtroendet, men förnuftet och erfarenheten, som med åren vuxit sig allt starkare och hittills alltid gått segrande ur striden fräser: ”Skitsnack! Kavla upp skjortärmarna och sätt igång bara!”

– Med mig är det så att jag inte riktigt fattar hur man tänker om man inte blir ödmjuk inför sina framgångar. 

Du är filosofiskt lagd, aktiv i Humanisterna och är mycket intresserad av existentiella, livsfilosofiska frågor. Vad är det du söker?

– Jag tror att det mer eller mindre autonoma nätverk som är jag försvinner i dödsögonblicket. Jag tror inte det finns någon universell mening med livet. Var och en måste skapa sin. Det blir väldigt mycket fråga om att försöka skapa en stabil plattform för barnen och barnbarnen, för dom man älskar, och att njuta så mycket som möjligt här och nu. Eftersom jag har ett mycket skeptiskt och kritiskt sinnelag, så har jag extremt svårt att manipulera mig själv till att tro på något, som jag saknar goda skäl att tro på.

Dina tankar om idoldyrkan?

 Jag har själv aldrig dyrkat någon idol, så jag har svårt att sätta mig in i hur det skulle vara.

Det finaste med ABBA-tiden?

 Den kreativa explosionen. Vi hade vårt fönster i tiden då inget kunde stoppa oss. Så kändes det.

Sidor av det som du tycker mindre om?

– Photosessions.

Hur ser du på rikedom?

– Jag säger som så många andra att den var viktigast i sitt första skede. Då gav den konstnärlig och personlig frihet.

Musikens betydelse för dig, hur har den förändrats för dig under livet?

– Den har alltid funnits sen jag fick min första gitarr vid elva- års ålder. Kanske har den glidit lite mer i bakgrunden nu. Om jag verkligen sätter mig och lyssnar blir det på en symfoni av Beethoven.

Det händer dock att gitarren och musiken tar oväntad plats i Björn Ulvaeus liv.

Visfestivalen i Västervik fick i somras en överraskning när Björn Ulvaeus tillsammans med Tonny Roth före detta medlemmar i Hootenanny Singers spelade några låtar. Framträdandet var en hyllning till Hansi Schwarz som varit visfestivalens general sedan årtionden. Han var även en av bandmedlemmarna i tidigare Hootenanny Singers. Hansi Schwarz avled i början av året efter en längre tids sjukdom.

ABBA The Museum

Den 7 maj öppnade ABBA The Museum.Besökaren får uppleva hur det känns att vara den femte medlemmen i ABBA genom att ta plats på scen tillsammans med gruppens fiktiva medlemmar eller passa på att prova ABBAs scenkläder.
Genom museets audioguide berättar Agneta, Benny, Björn och Frida personliga minnen från ABBA-tiden.

ABBAmuseetRingRing
Gruppens första stora hit ”Ring Ring, från 1973. Foto: Åke E:son Lindman
©ABBATHEMUSEUM

VD för ABBA The Museum är Mattias Hansson, curator Ingmarie Halling. Björn Ulvaeus är en av huvudfinansiärerna och deltar i det dagliga arbetet.

Mer om ABBA The Museum – Punctum saliens rekommenderar:

Björn Ulvaeus öppnar dörren till Abbas historia ( Svenska Dagbladet 21 februari 2013)

Abba återuppstår i nya museet (Svenska Dagbladet 6 maj 2013)

Din vision, Björn Ulvaeus, med ABBA The Museum?

– Anledningen till att jag själv engagerade mig i det var för att jag skulle kunna vara stolt över det. Ett museum här i min hemstad, det måste bli så bra som det över huvud taget kunde bli. Annars är det inte helt naturligt att bygga ett museum över sig själv och det var inte lätt att förlika sig med tanken. Om vi nu hade lovat att man skulle få starta ett, och det hade vi, så fick man väl bita ihop. Och jag tror det har blivit något mycket bra av det. Där finns värme och humor, roliga interaktiviteter och den sanna historien om popgruppen som sålde så obegripligt många skivor och som fortsätter att göra det.

Punctum saliens riktar ett varmt tack till ABBA The Museum och fotograf Sune Ekstrand för all hjälp med fotografier. Ett extra varmt tack till Sune Ekstrand och Björn Ulvaeus som gjort detta inlägg möjligt.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare, Punctum saliens

 

 

 

 

 

 

 

 

4 svar på ”Björn Ulvaeus och ABBA The Museum

 • 15 september, 2013 kl. 3:20 e m
  Permalänk

  En intressant artikel! ABBA-museet är något jag absolut måste besöka vid nästa Stockholmsresa! CHESS är i mitt tycke en av de bästa musicalerna som gjorts. Kanske till och med bättre än Kristina från Duvemåla. Vilka sånger!!
  Hoppas att den kommer tillbaka vid tillfälle!!
  Björn U verkar vara en kille med fötterna på jorden trots sin stora berömmelse!
  Trevlig läsning Elisabeth!

 • 13 september, 2013 kl. 7:10 e m
  Permalänk

  Grattis, till en mycket intressant intervju. Jag har sett Chess i Stockholm, härligt.
  Trevlig helg från mig.

 • 13 september, 2013 kl. 5:07 e m
  Permalänk

  Fantastiskt roligt! Grattis och bra jobbat att du lyckats med detta eller ens kommit på tanken – det är nog lätt att tro att någon SÅ känd person inte självklart ställer upp på intervju. Bra intervju också där det känns som han får prata klart och som jag får veta saker jag inte visste förut. Jag var ju inte med på ABBA-tiden men är, som du kanske vet, ett stort musikalfan och CHESS var min första stora förälskelse (missade tyvärr den också p.g.a. bristande ålder men såg konsertversioner som tonåring). Bra jobbat! Vad mallig jag blir nu att du har intervjuat mig också 😉

  • 13 september, 2013 kl. 6:49 e m
   Permalänk

   Tack för fina rader Maria-Thérèse. Blir mycket glad över att du känner att innehållet är intressant. Jag tycker Björn Ulvaeus, precis som du är intressanta personligheter. Människor som går sina egna vägar och lyssnar till vad de innerst inne vill intresserar mig och dem vill jag lyfta fram på Punctum saliens. Med integritet, uthållighet, passion når de sina mål. Vi behöver människor som vill, som vågar satsa och som vill göra skillnad. Därför startade jag serien ”Skaparglädje och skapande människor” på Punctum saliens för att lyfta fram förebilder att inspirera andra att våga, ta steget ut i det okända. För mig personligen blir också inläggen ett utforskande av människan, det som i grunden förenar oss människor. Tack Maria-Thérèse för din tidigare medverkan och jag blir glad över att du är stolt över den. Önskar dig varmt lycka till med din livspassion och ditt konstnärliga skapande.

Kommentarer är stängda.