Ann Dohse, Svenskt UppfinnareMuseum

Skaparglädje och skapande människor

Möte med Ann Dohse

–  Jag tror på ett samhälle där alla individer hjälps åt och där egna friska tankar hos både män som kvinnor, barn och gamla kan frodas och användas.

–  Jag är emot alla orättvisor och småpåvar som har en förmåga att stoppa andra människor. Ju fler vi stärker och ju fler som får fullfölja sina idéer, ju fler arbeten skapar vi. Vi ska inte nöja oss i att bli ett land där lagerlokalerna enbart ger arbete, vi måste få igång tillverkningen igen.

Orden är Ann Dohses, initiativtagare till Föreningen Svenskt UppfinnareMuseum. Min passion och fascination för nytänkande, kreativitet och skapande ledde till att jag frågade Ann om hon kunde tänka sig att medverka på Punctum saliens i serien ”Skaparglädje och skapande människor”. Till min glädje tackade hon ja.

Första steget till ett Svenskt UppfinnareMuseum

Ann Dohse har arbetet som egen företagare i mer än 15 år och har en fil. kand i pedagogik samt är utbildad samhälls- och beteendevetare. Lika löner för kvinnor och män anser hon är en självklarhet. Hon har även arbetat som projektledare för Kvinnor Kan. I dag är Ann Dohse verksam inom sitt eget företag Inkubator Öst som utför konsultuppdrag inom coaching och projektledning. Men det som hon också brinner för är uppfinningar. I december 2006 startade hon därför upp föreningen Svenskt UppfinnareMuseum. Föreningen syfte är att få någon kommun i Sverige att vilja satsa på ett museum där svenska uppfinnare representeras.

Hur föddes idén till ett museum?

–  Varje år var jag och barnen i huvudstaden för att besöka Tekniska Museet. Jag frågade en gång efter en uppfinning, kommer inte ihåg vilken, men de sa då att den var magasinerad. Det var då idén om ett Svenskt UppfinnareMuseum dök upp, berättar Ann Dohse.

Bilden visar från vänster en mjölmaskin och till höger mjölkseparator, uppfinnare Gustaf de Laval
Bilden visar från vänster en mjölmaskin och till höger mjölkseparator, uppfinnare Gustaf de Laval

Just nu står utställningen på Svenskt UppfinnareMuseums nyfunna kontor med lokaler på Malmgatan 5 i Norrköping. I föreningen Svenskt UppfinnareMuseum arbetar idag åtta personer med olika uppgifter. Det är Ann Dohse och hennes sambo Anders Köhler som åker runt i landet med utställningen, hittills har de haft utställningen i 25 olika kommuner i Sverige.

 

– Vi har även webbdesigner, kassör och andra idésprutor som rycker in och hjälper till då vi behöver vara många. Vi har styrelsemöte en gång i månaden på Skype eftersom vi bor på olika håll i landet. Det fungerar jättebra! Men ibland så träffas vi också såklart, berättar Ann.

Till vänster sopnedkastet och gravidbyxan. I montern överst: binibottle, designen på Coca-cola flaskan, läsk, tetra-pak, torrmjölk. Rad 2: Den första industriellt tillverkade vällingen, potatismjöl, Hot-cap Rad tre: Fotogenköket, blåslampan, Cool globe. Längst ner: Kullagret, propellern och telefonluren. Till höger:Mjölkseparatorn och mjölkmaskinen.

Bilden till vänster sopnedkastet och gravidbyxan. I montern överst: Binibottle, designen på coca-cola flaskan, läsk, Tetra Pak och torrmjölk. Rad två: Den första industriellt tillverkade vällingen, potatismjöl, Hot-cap Rad tre: Fotogenköket, blåslampan, Cool globe. Längst ner: Kullagret, propellern och telefonluren. Till höger: Mjölkseparatorn och mjölkmaskinen.

116 kreativa uppfinningar

Utställningen består just nu av 116 stycken uppfinningar som till exempel pacemakern (den äldsta modellen och den nyaste), mjölkmaskinen, Binibottle, skiftnyckeln, engångstoaletten, sadelväskan Hitch, Seekey (för färgblinda), färgklämman, sopnedkastet och läsken. Till varje uppfinning finns en text, ofta skriven av uppfinnaren själv.

På bilden syns följande uppfinningar: telefonluren, världens första industriellt tillverkade välling och torrmjölken
På bilden syns följande uppfinningar: telefonluren, världens första industriellt tillverkade välling och torrmjölken

Texterna innehåller en presentation om uppfinnaren, hur han/hon kom på sin uppfinning och om uppfinningens funktion samt kontaktuppgifter till uppfinnaren och dess företag.

–  Idén med Svenskt UppfinnareMuseum är att inspirera människor till att tänka kreativt och att få dem att tänka (precis som jag en gång i tiden) att alla kan och alla ska räknas, berättar Ann.

Utställningen har visats på flera orter i landet och är man intresserad av att ställa ut tar man kontakt med Svenskt UppfinnareMuseum.

– Vi är jätteglada om skolor eller kommuner tar emot vår utställning, men eftersom vi är gratis (förutom 18.50 per mil i bilersättning) och det tar en dag att sätta upp hela utställningen så vill vi att den ska vara kvar åtminstone en månad på platsen,säger Ann.

Jag förstår snabbt att Ann inte är van att få någonting serverat i livet och att hon är en hårt prövad kvinna. Hon har fått arbeta hårt för att bygga upp föreningen Svenskt Uppfinnaremuseum. Hennes omskakande livsupplevelser, sedan tidig barndom, har gett henne livsperspektiv och en insikt om att allt är möjligt. Kanske är det också hennes livserfarenheter, på gott och ont, som gett henne kämparglöd att driva företag och i vuxen ålder skaffa sig akademisk examen. Som ettåring hamnade hon på barnhem, det första som kom att följas av fler.

– Det var en hemsk barn och ungdomstid som jag skulle ha kunnat skrivit flera böcker om, men eftersom så många böcker redan finns i ämnet så är det mer intressant i att lära ut hur man ser en väg tillbaka istället, berättar Ann och säger vidare  att antingen faller man ifrån eller så blir man stark.

– Jag blev stark! En dag satte jag ner foten och lovade att strida mot alla orättvisor och att alla människor har ett värde och att jag var en av dem. Att ändra tankesätt är faktiskt lättare än man tror, men att få andra att ändra sina tankar är värre, nästintill omöjligt. Det måste finnas en vilja, och jag ville.

Blir rik av att se andra  förverkliga sina idéer

Nu satsar Ann på att lyfta också andra människors och innovatörers ambition och kreativitet.

När jag ser en människa får ett högre självförtroende kan jag gråta av glädje. Jag blir varm inombords och mår bra då andra människor mår bra.

Mer om Ann Dohse kan du läsa på Inkubator Öst och Svenskt UppfinnareMuseum.

Svenskt UppfinnareMuseum även på Facebook

Är du intresserad av att utställningen ska komma till just din kommun kontakta föreningen Svenskt UppfinnareMuseum, info@uppfinnaremuseet.se

Så här kan en utställningsplats se ut. Bilderna i detta inlägg är publicerade med tillstånd av Ann Dohse
Så här kan en utställningsplats se ut. Bilderna i detta inlägg är publicerade med tillstånd av Ann Dohse

 

Vill du bli inspirerad av kreativa, färgstarka personligheter som bär på en livspassion som de levandegör? Då ska du läsa fler inlägg i serien ”Skaparglädje och skapande” människor. Du finner dessa inlägg på Punctum saliens genom att klicka här.

Ett svar på ”Ann Dohse, Svenskt UppfinnareMuseum

  • 19 januari, 2013 kl. 7:39 e m
    Permalänk

    Spännande. En liten idé tänds.

Kommentarer är stängda.