Punctum saliens beviljas utgivningsbevis

Jag har i dagarna fått besked om att www.punctumsaliens beviljats utgivningsbevis. Det innebär att  webbplatsen nu är skyddad av yttrandefrihetsgrundlagen.

Ett utgivningsbevis är bra därför att sidan blir:

Skyddad mot censur. Det innebär att myndigheter inte får förhandsgranska eller på annat sätt försvåra publiceringen.

Personuppgiftslagen gäller inte. Det blir tillåtet att publicera personuppgifter utan de restriktioner som personuppgiftslagen (PUL) annars innebär.

Ansvaret klargörs. Det blir tydligt för allmänheten vem som har ansvaret vid eventuella yttrandefrihetsbrott.

En enda person ansvarig. En enda person, ansvarige utgivaren, ansvarar för vad som publiceras och därmed för eventuella yttrandefrihetsbrott.

Meddelarskydd. Den som meddelar en verksamhet som har ansvarig utgivare, har rätt att vara anonym. Detta är inskrivet i grundlagen.

Källskydd. Myndigheter inte får efterforska meddelarens namn vilket innebär att en myndighet inte får ta reda på vem som har tipsat en journalist.

Anonymitetsskydd. De som jobbar i redaktionen får inte avslöja vem meddelaren är. Det är en skyldighet jag som publicist har.

Punctum saliens lyder nu under yttrandefrihetsgrundlagen.

www.backendmedia.se finns ett inlägg som mer utförligt beskriver regler vid publicering på nätet. Backendmedia är ett litet webbföretag som producerar flera webbplatser. Det är också en blogg om PR, kommunikation och webb.

Det är ett privilegium att leva i ett land där tryckfrihet- och yttrandefrihet är inskrivet i konstituitionen. Sveriges första tryckfrihetslag kom redan 1766. Sverige var först i världen med en sådan lag. Runt om i världen finns människor som dagligen fängslas, torteras och till och med dödas för att de yttrar sin åsikt. I flera länder censurerar staten radio, TV och övriga massmedier.

Så det är med vördnad, ödmjukhet och respekt jag kommer att använda mig av de möjligheter som öppnas i och med att Punctum saliens nu lyder under yttrandefrihetsgrundlagen.

 

5 svar på ”Punctum saliens beviljas utgivningsbevis

  • 8 november, 2012 kl. 9:19 f m
   Permalänk

   Tack Marie-Louise för värmande ord.

 • 7 november, 2012 kl. 5:44 e m
  Permalänk

  Tack Anna-Karin för trevlig hälsning!
  Ja, vi lever i ett priviligerat land.

 • 7 november, 2012 kl. 3:25 e m
  Permalänk

  Stort grattis!

  Tryck- och yttrandefrihet är så viktigt och inte alls självklart precis som du skriver om. Den innebär både möjligheter och ett ansvar för oss människor som är lyckligt lottade att leva i ett land där den här lagen finns.

  Lycka till! /Anna-Karin

Kommentarer är stängda.