Kreativa tips inför din bokrelease

Kreativa tips inför din bokrelease. Den 10 maj, 2017, delar jag med mig av mina erfarenheter av, och kunskaper om, bokutgivning i samband med en kurskväll i regi av Sensus och Kittebo Författarrum. Mer information om hur du gör för att anmäla din medverkan finner du i slutet av denna text.

I detta inlägg ger jag några kreativa tips inför Din bokrelease. Jag berättar om hur jag tänkte och genomförde releasen för boken Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i som gavs ut för cirka ett år sedan. Just releasefesten och alla människor jag ville bjuda till den var den inre bild och vision jag bar med mig när skrivandet kändes kämpigt, när tvivlet slog till, när jag ville lägga ned hela projektet. Så blev det dock inte. Något jag är både glad och tacksam över i dag. Kanske är du också nyfiken på skrivprocessen bakom Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i? Den berättar jag mer om i ett gästinlägg för sidan Allt om skrivande.

Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i
Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i kom ut våren 2016 genom mitt eget förlag, Liv & Tanke Förlag. Längre ned på sidan finner du länkar till olika återförsäljare. Boken finns också att låna via ditt bibliotek.

Releasefesten ägde rum i Det fria ordets hus i Växjö den 27 april 2016. Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i blev den första bok som gavs ut genom mitt eget nystartade förlag, Liv och Tanke Förlag, och min ambition är att den ska följas av fler böcker när tiden, skrivlusten och inspirationen infinner sig.

Kreativa tips inför din bokrelease

Om releasen av

Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i

Efter timmar, veckor, månader, kanske år av mödosamt arbete, håller du snart din färdiga bok i din hand. Detta vill du fira, funderar på release, för en sådan vill du gärna anordna, men när, var och hur? Så här tänkte jag kring lokal, miljö, atmosfär, inredning, program, inbjudningar, framförande/tal, sociala medier och marknadsföring.

Lokal för bokreleasen

Kreativa tips inför din bokrelease

Vilken atmosfär ville jag skapa för publiken? Miljön har stor betydelse. Jag var ute i god tid innan med lokalbokningen för att vara säker på att få vara i den ”rätta” miljön. Mitt val föll på Det fria ordets hus i Växjö, belägen på kulturkullen Kristineberg i Växjö, en plats som andas historia och ett hus som bär på såväl dåtida som nutida berättelser. Lokalhyran var rimlig. Vidare ligger Det fria ordets hus beläget så det är relativt lätt för besökare att hitta ditt.

Det fria ordets hus i Växjö är beläget på kulturkullen Kristineberg.

Andra faktorer som jag tänker bör, eller kan, påverka val av lokal. 

Finns parkeringsmöjligheter?

Hur stor lokal behövs? Om det är möjligt be gästerna föranmäla sig. Då har du ett antal att gå efter. Sedan kan det bli återbud, så överboka någon kan vara en idé, men tänk på att det finns brand- och säkerhetsföreskrifter att följa.

Tillgången till kök, toalett, kapprum.

Om du ska betala för lokalen, ta reda på vilken service som ingår.

Hur är det med teknisk utrustning? Vilken utrustning behöver du?

 

Miljö, atmosfär, inredning och program

Kreativa tips inför din bokrelease
Foto: Carina Ståhl, Gyllenljus
”Låt alltid en omfamning av skönhet förgylla varje ny dag”
konstinstallation av Carina Ståhl

Vid skapandet av atmosfär för releasefesten fick jag värdefull hjälp av en vännina som arbetar med färg, form och inredning. Vi diskuterade ljus, blommor, möblernas, pianots och serveringsbordets placering. Ett rum avsatte vi till Carina Ståhls konstinstallation. Carina Ståhl är konstnärlig fotograf i sitt eget företag Gyllenljus.  Carina har också tagit bokens omslagsbild. Till min stora glädje hade hon möjlighet att medverka och ställa ut några av sina fotografier i samband releasen. Förutom att hålla ett inspirerande föredrag om sin fotokonst under rubriken ”Låt alltid en omfamning av skönhet förgylla varje ny dag” skapade hon ett ljuvligt upplevelserum med fotkonst, rosenblad och överraskande rekvisita.

Carina Stahl Gyllenljus
Konstinstallation, Carina Ståhl.
Musik av gymnasieskolornas personalkör
under ledning av Allan Rogers

Redan från början visste jag att jag ville att musiken skulle få vara en viktig del. Sedan tidigare har jag haft förmånen att samarbeta med Allan Rogers, före detta musiklärare vid Katedralskolan i Växjö och en skicklig körledare och pianist.

När Allan och medlemmarna i gymnasieskolornas personalkör tackade ja till att samarbeta i detta sammanhang gladde det mig mycket. Allan Rogers spelade ljuvlig pianomusik i samband med att gästerna kom. Han medverkade sedan vid ytterligare programpunkter under kvällen: ledning av sångframförandet av kören och ackompanjemang till Mozarts Abendempfindung, som Allan och jag övat in tillsammans. Huruvida det skulle framföras eller inte hade vi inte bestämt slutgiltigt. Det fick mitt känsloläge avgöra så det fick bli en av överraskningarna under kvällen, både för mig själv och publiken under programpunkten ”Tillvarons innersta väsen”.

program bokrelease

Programmet innehöll såväl kör-som solosång, pianospel, nutida som klassisk musik, fotoinstallation och konstföredrag samt textläsning och tankar utifrån boken Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i. Sedan var det såklart utrymme för mingel då gästerna hade möjlighet att samtala med varandra, få sin bok signerad och ta del av fotoutställningen.

Ditt eget framförande

Kreativa tips inför din bokrelease

Elisabeth Jonsson, Vaxjo
Fotograf: Carina Ståhl, Gyllenljus

Givetvis ska du själv berätta om din bok, hur den kom till, tankar kring, runt och om bokens innehåll. Det är ju din releasefest. Jag visste att det skulle vara mycket känslor under kvällen, känner mig själv så sedan tidigare, så att hålla i ett helt oförberett tal ville jag inte. Ett lätt inövat talmanus i punktform med utrymme för improvisation ingav mig den känsla av trygghet jag så väl behövde denna känsloladdade kväll. Manuset monterade jag som talkort på lite kraftigare papper.

Inbjudningar

Kreativa tips inför din bokrelease

Bjud in dina gäster i god, men inte alltför god tid innan. De ska ju inte glömma bort ditt event. Jag skickade ut inbjudningar och synkroniserade dem med inlägg på de sociala medierna cirka sex veckor före utsatt releasedatum. Senaste anmälningsdag blev två veckor innan för att jag skulle kunna beräkna mat och dryck.

Eftersom det är särskilda villkor när man lånar lokaler i Det fria ordets hus tog jag inte betalt i förväg, detta är kanske annars att föredra. Det minskar administrationen och du vet också mer säkert hur många som kommer.

Våga be om hjälp

Kreativa tips inför din bokrelease

Jag förstod redan tidigt i planeringsfasen att jag inte skulle kunna hålla i allting själv. Dessutom tycker jag det är trevligt att samarbeta med andra människor. Ensam är inte stark.

Varmt tack till gymnasiesärskolan, Kungsmadskolan, Växjö som gjorde de mycket uppskattade snittarna.

 

Ovärderlig hjälp var en nära vän som hjälpte mig organisera och hålla i dukning och servering. De smakliga och vackra snittarna gjorde duktiga elever från särskolans restauranginriktning, Kungsmadskolan under ledning av lärare Eva Bergh. Min man och min son var ovärderligt stöd under kvällen. De tog emot gästerna vid entrén och höll i de ekonomiska delarna.

Glömde bort

Något jag helt glömde bort under kvällen var presentbord. Det ska man naturligtvis ha, så ett tips är att ställa i ordning ett sådant. Jag fick så fina blomsterarrangemang, de skulle kunna lyftas fram mer. Vi valde  att placera ut blommorna runtom i lokalen. Det blev fint det också.

Sociala medier och marknadsföring

Kreativa tips inför din bokrelease

Marknadsföringen av ditt boksläpp är ett kapitel i sig. Jag nämner i detta inlägg några av de tankar som jag haft i samband med boksläppet av Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i.

Sträva efter att hålla en röd tråd i all marknadsföring för såväl tryckt material som på de sociala medierna. Bilder, typografi, färgval kommunicerar känslor och ett bra mål är att sträva efter att ge ett sammanhållet intryck. Huruvida jag lyckades det med det är upp till mottagaren att avgöra. För mig blev bokreleasen en känslornas kväll. Jag är innerligt tacksam för delningar och positiva omnämnanden via press, bloggar och olika sociala medier. När kvällens upplevelser hade landat inombords kunde jag skapa bildspel, fotocollage och inlägg på mina egna sajter och på sociala medier. Via mina olika sidor uppdaterar och aktualiserar jag regelbundet, såväl inför som efter olika nyheter och evenemang kring boken.

boksignering Elisabeth Jonsson
Det är en speciell känsla att få hålla i och öppna sin alldeles egen bok. Fotograf: Carina Ståhl, Gyllenljus.

Ditt eget exemplar av

Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i

Hoppas du genom detta inlägg fått några inspirerande och kreativa tips inför din egen ”bokfest”.

Boken Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i har du möjlighet att köpa direkt av mig genom att mejla till elisabeth.jonsson (snabel-a)punctumsaliens.se. Du finner även boken i Punctum saliens webbutik.

I nätbokhandeln både som e-bok och inbunden hos till exempel:

Mer Människa /Adlibris

Mer Människa /Bokus

Mer Människa/ Cdon.com

I den fysiska bokhandeln

Har just din bokhandel inte boken inne kan de enkelt beställa hem dem till dig via Förlagssystem. Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i finns till exempel hos Akademibokhandeln i Växjö och i bokhandeln Arken i Lund,

På biblioteket

Du kan också låna Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i på biblioteket. Flera bibliotek runt om i landet har köpt in boken, några tack vare tips från Dig som följer Punctum saliens. Finns inte boken på ditt lokala bibliotek kan du fråga efter den så hjälper personalen dig, antingen genom att köpa in den eller beställa från ett närliggande bibliotek.

Och när du läst, välkommen att dela med dig av dina tankar och diskutera bokens innehåll i den slutna Facebookgrupp som bär samma rubrik som boken.

Ge ut en bok

Författare inspirerar !

Kurskväll 10 maj, Sensus i Växjö, klockan 18.30-21.00

Det är en lång väg innan release, lansering, försäljning, publicitet , recensioner, evenemang, signeringar och andra händelser som kan följa med en boks födelse. Den 10 maj blir vi preliminärt fem författare som delar med oss av våra olika berättelser av bokutgivning. Detta är ett extrainsatt kurstillfälle i skrivarkursen ”Ordbryggarna” som gått under våren 2017.

Mer om ”Ordbryggarna”, Kittebo Författarrum och hur du gör för att anmäla dig till skrivkurstillfället den 10 maj via hemsidan för Kittebo/ Författarrum.

Anmälan görs till Britta Lindberg, Sensus i Växjö på telefon 0470-70 73 04, alternativt mejl: britta.lindberg (snabel-a)sensus.se