Inblick i mitt skapande rum

Välkommen till min skaparlya!

Just nu har jag flera olika projekt på gång. Jag tycker om att arbeta med olika saker samtidigt.Omväxlingen stimulerar min kreativitet och de olika idéerna befruktar på så sätt stundtals varandra.

skuggspel Punctum saliens

Bloggen – navet i mitt skapande

Bloggen har blivit navet i mitt skapande. Den skapar en kärna jag kan gå tillbaks till och ofta märker jag att nya idéer föds när jag skriver på bloggen. Att publicera inlägg regelbundet gör att jag håller mitt skrivande, mina intresseområden och mitt bild- och formintresse vid liv. Att blogga för med sig resor ut på andras bloggar vilket ger både kunskap, men också inspiration till egna idéer att arbeta vidare med. Innan jag började blogga la jag ner mycket tid på att lägga upp en plan för vad jag själv verkligen ville skriva om. Jag märker nu att det var värt den tiden att vänta och låta idéerna till bloggens innehåll få mogna  fram. Det finns ett ord som väl beskriver denna fasen i kreativitetsarbetet , inkubation.

Jag har en hel del planer för bloggens innehåll framöver. Bland annat kommer du som följer den att få möta fler skapande människor i serien skaparglädje och skapande människor. Just skapande och kreativitet är områden som intresserar mig mycket.Sen arbetar jag med att lära mig mer om hur man arbetar med Twitter.

Bilden och fotografiets roll för kommunikation har blivit allt viktigare för mig. Dels har jag märkt att jag mår väldigt bra av att arbeta med bilder. Jag har tidigare varit en ganska utpräglad skrivarmänniska vilket jag tror beror på tidiga skolerfarenheter. Idag är bilden både berikande och rolig att arbeta med och den har blivit ett område för mig att utforska. Det är något jag kommer att fördjupa alltmer.

akvarell blomsterbukett Punctum saliens
Att måla är för mig som att meditera

Jag har också en liten tanke om att utveckla en serie vykort antingen eller både av valda bilder och egna akvarellmålningar.

Musiken skapar livsglädje för mig

Det händer också att jag spelar gitarr. I tonåren kom jag ganska långt med min klassiska gitarr och har börjat spela en del igen. Har funderingar på att spela in några klassiska stycken och lägga ut dem på bloggen. Nu när jag inte behöver prestera och vara så duktig längre har det blivit roligt att spela klassiskt igen.

Orden skapar flyt i mitt liv

När det gäller skrivandet så har jag även här ett projekt på gång. Jag hoppas på att få tid med att skriva klart min bok.Orden skapar ett flyt i mitt liv. Kanske för att de hjälper mig att bena och sortera i mina känslor och tankar.

Så här flyter mina skapartankar just nu som ligger och lever i mitt bakhuvud vid sidan av mitt arbete som mediepedagog och  mina roller som maka och mamma.

Möten med andra skapar livslust och skaparglädje

Att skapa är ett inre behov som jag har och har haft sedan barnsben. I mitt bandomshem var musiken ett gemensamt nav. Ju äldre jag blivit desto mindre tidspress vill jag sätta på mig själv.Hela samhället handlar om att man ska vara effektiv och sätta upp tydliga mål. I mitt skapande vill jag leva i flödet, go with the flow. Då fungerar skapandet också som avkoppling och en form av meditation för mig. Att ge dig som läsare inblick i mitt skaparrum är också att utsätta sig för en form av värdering. Min grundtanke i allt mitt skapande är att jag gör det för att jag mår bra av det, inte för att prestera eller få en bekräftelse av andra. När jag märker att mina tankar drar iväg brukar jag trösta mig med ett välkänt citat av Hjalmar Söderberg. Ett citat som tar mig tillbaka till det unika subjekt som vi alla är.

Bloggen har gett mig utökad möjlighet till dialoger med andra skapande och kreativa människor. Dessa möten har berikat mig och värmer mig ofta. Dessa möten fördjupar,inspirerar mitt liv och har vidgat mina perspektiv på flera plan.Kunskaper som jag har glädje av inom alla livsområden.

Jag hoppas du som läser fortsätter dela med dig av dina tankar kring inspiration, kreativitet och skapande kunskap i kommentatorsfältet.Även om jag har kommit en bit på vägen i konsten att leda mig själv (finns för övrigt en bra bok med titeln konsten att leda sig själv av Randi B Noyes som jag rekommenderar9 så tror jag att det främst är i mötet med andra människor som vi  berikas och utvecklas som människor.

4 svar på ”Inblick i mitt skapande rum

 • 24 februari, 2011 kl. 9:25 f m
  Permalänk

  Hej Elisabeth!
  Låter spännande med en bok. Jag har också en dröm om det någonstans, har läst 40 poäng skapande svenska. Men jag har lite svårt att fokusera på det, har så mycket annat för mig. Men någon gång kanske? kanske en diktbok med mina egna illustrationer. Vad skriver du på?

  • 24 februari, 2011 kl. 10:48 f m
   Permalänk

   Hej Maria!Just detta att få tid och ro att fokusera på boken är nog det svåraste för mig just nu. Funderar på att resa bort för att få några lugna skrivdagar. Det blir just nu att jag skriver i kortare stunder. Planen är att det jag tar upp i boken ska fördjupa sådant som jag skriver om på bloggen.Jag har en arbetsstruktur, men märker att den gärna förändras under skrivandets gång. Skrivandet blir till en inre utvecklingsprocess för mig själv. Får se var det hamnar i slutändan. Kan jag släppa en del av självkritiken så kommer boken att bli skriven. Det är det som jag måste jobba med just nu.

 • 21 februari, 2011 kl. 7:27 e m
  Permalänk

  Hej! Napparna gör det åtminstone lite uthärdligare att vara förkyld ( fniss). Bloggen gör att jag håller mitt skrivande igång och så återupptog jag fotandet ett intresse som legat nere i många år.

 • 21 februari, 2011 kl. 9:10 e m
  Permalänk

  Många intressanta tankar, Elisabeth! Och det är detsamma för mig, att bloggen blir navet i mitt skapande(http://www.livstid.net/2011/02/marias-tre-ben.html). Men när det gäller vår blogg så kom den till helt apropå efter ett par glas vin med Sara en lördagskväll – inte alls efter någon lång inkubationstid, alltså. Festligt hur olika saker kan starta, och ändå få liknande konsekvenser för den som skapar! 🙂 Jag har förresten bloggat om skaparglädje efter att ha läst Bob Hanssons (som alltid) intressanta funderingar om ordet och dess motsats (prestationsångest) i Leva: http://www.livstid.net/2010/06/om-skapargladje.html

  Och vad fint du målar – wish I could…

  Kram/Maria

Kommentarer är stängda.