I böckernas värld

På lördag medverkar jag för andra gången på Kronobergs bokmässa. Förra årets mässa gav mersmak. Ett trevligt tillfälle att träffa människor som delar passionen till böcker och läsning. Dessutom är vi på Växjö stadsbibliotek, en underbar miljö för ett tillfälle som detta.

Det är få upplevelser som kan ge så mycket som mötet med en riktigt bra bok. En bra bok lever kvar länge inom mig också efter att den blivit läst. På något sätt är det som läsupplevelsen blir en del av en som person. Vad som är en bra bok finns det nog lika många åsikter om som människor, även om det naturligtvis finns flera författare som lyckas med konststycket att träffa mitt i prick. Skickliga författare finner just det innehåll och språk som vi är många som kan enas kring och dela. Så utvecklas kulturen!

Inspirerande läsning utvecklar tankarna

Vad som är en bra bok kan också skifta hos en själv beroende på sinnesstämning, men bra böcker har, anser jag, det gemensamt att de utvecklar tankarna och vidgar perspektiven. En bra bok får mig att se tillvaron på ett annat sätt än jag gjorde innan jag läste den. Litteraturen öppnar upp för nya världar, andra sätt att tänka och uttrycka sig på.

John Cowper Powy skriver i boken Kulturens mening följande:” Den människa som förstår att använda litteraturen med det bästa utbytet, är den vars personliga uppfattning av tillvaron har blivit så rik och klar, att det är som om han själv vore författare.”

Javisst är det väl så att det här med att vara läsare och att själv skriva är nära förbundet. Den största fienden i det egna skapandet är den inre kritikern som sitter där över axeln och väger orden på guldvåg. Men jag är glad över att få möjlighet att medverka på Kronobergs bokmässa och över att vara en reflekterande läsare som Joanna Björkqvist så fint titulerade mig. Tack för den fina rubriken Joanna.

Hoppas vi ses på lördag!