God Jul och Gott Nytt År önskar Punctum saliens

Då går vi in i julstämning. Väl medveten om att det inte är så för alla är jag tacksam över att få vara tillsammans med mina närmaste.

Jag har i mitt liv upplevt en hel del smärta just vid jultid. En nära anhörig som nyligen gått bort, föräldrar som inte kommer överens och som gått olika vägar, sjukdomar, knappt om pengar så det inte finns några pengar kvar att köpa julklappar för. För mig finns inte direkt några måsten vid jul. Får jag vara tillsammans med mina barn och min man är jag mer än nöjd. För det som för en del är självklart, en familj, är inte heller det självklart för mig.

Visst har vi våra traditioner, men jag är väl medveten om att planerna när som helst kan gå om intet. Någon förväntan om en Bullerbyjul har jag inte. Kanske är det just därför jularna de senaste åren har blivit bra. Jag känner tacksamhet och frid över det som jag fått och får. Ingenting är självklart.

Julfriden som vi så ofta springer efter att för att få den att infinna sig kanske kräver något annat än julklappsjakt, julpynt, julstädning och annat som normen menar hör julen till.

Jag tycker att Anna- Karin Mattson beskriver detta så fint i sitt inlägg World Wide med Anna-Karin Mattson.

”Ju färre intryck, desto större frid i min själ.
Jag vet inte om det bara är så för mig. Hur är det för dig?
Det är i tomheten som det ofta händer.”

Lou Hedström Bokinge ger oss också perspektiv på julen. Hon ställer bland andra frågan hur vi ska  hinna möta varandra på ett kärleksfullt sätt om vi hela tiden ställer krav på oss själva att vi ska göra än det ena – än det andra…Läs hennes inlägg här!

Jag önskar dig en riktigt fin jul, en så bra jul

och ett så Gott  Nytt År som bara är möjligt.

Var rädda om varandra.

christmastree

Önskar du lite julläsning från Punctum saliens rekommenderar jag följande länkar

Inspirerande om adventsstjärnor, kreativt julpyssel och annat pynt

Den svenska tomten kommer ”på riktigt”

Jultradition och kunskapande julinspiration

Nästa inlägg publiceras i mitten av januari 2013.

 

 

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

5 reaktioner till “God Jul och Gott Nytt År önskar Punctum saliens

Kommentarer inaktiverade.