Eva Lind Johansson om Mer Människa

”Idealet för mig var en

fulltecknad kalender”

Med stort intresse och igenkänning läser jag boken Mer människa Tankar om livet och den tid vi lever i. När jag arbetade och var inne i samhällets ekorrhjul såsom chef, mamma, hustru och politiker fanns ingen annan tanke än att detta är mitt liv. Det var detta som gav mig meningen med livet. Skulle någon då sagt till mig: Bli en Ferdinand, som det beskrivs i boken, det vill säga: sakta ner, stanna upp, reflektera och värdera då hade jag ruskat på huvudet. Idealet för mig var en fulltecknad kalender och att alltid göra något. Att se att detta inte var hållbart fanns inte för mig. Utbrända, det blev bara svaga och konstiga människor, vilket inte stämde med mig.
 bannerornament1
I boken står det att det tar tid att finna sin livsinriktning. Det vet jag nu drygt fyra år efter kraschen som utmattad. Det tar tid, energi och kraft att våga förändra och bryta upp för det är mod som krävs att bli sig själv. Att stanna upp och våga tänka även om det är smärtsamt och otäckt. Att bara lyssna till sitt hjärta och inte låta hjärnan styra. Det är ack så kraftfullt. I boken är det så vackert skrivet ”Jag tror att det är så att innan vi på djupet kan vara med andra, måste vi kunna vara med oss själva, i stillhet och tystnad”. Många timmar har jag promenerat ensam, suttit och tittat ut och bara varit. Min hjärna fick äntligen vila och precis som det står i boken började mitt liv få en annan mening och jag kunde återigen känna lycka och glädje över vardagen. Min personlighet fick livsrum. Då väcktes min nyfikenhet och kreativitet för det konstnärliga. Något som också påtalas i boken Mer Människa: ”Att vara lyhörd för sig själv, sina egna behov och känslor gör att vi blir mer autentiska.”
bannerornament1-300x88
Att vara ärlig mot sig själv. Att se människan och inte det hon åstadkommer, att se vem vi har framför oss och att vi inte bara är en resurs. Att byta identitet från en yrkesroll till en personlighet är jobbigt, ensamt och ledsamt. Som det står i boken:  ”När jag vet var jag har mina sammanhang kan jag sluta göra om mig för att ”passa in” och också bjuda på att vara lite udda eller konstig”. Här kommer författaren in på meningen med livet något jag tror att var och en måste hitta fram till själv det vill säga meningen med mig och mitt liv. Att hitta de sammanhang, de människor och de värderingar som passar mig bäst. Att våga värna människan och det mänskliga. Med ålderns rätt: ”Kvinnan blir synlig som människa. När de manliga blickarna blir färre kan en upplevelse av att känna sig fri som individ infinna sig.”
Av Eva Lind Johansson
————————–
Läs gärna Eva Lind Johanssons gästinlägg för Punctum saliens i vilket hon skriver om sig själv, sin utmattning och om vägen tillbaka, När livet kantrar