Tips på böcker om kreativitet

Böcker om kreativitet och skapande

Du som regelbundet läser mina inlägg vet att kreativitet och skapande är ämnen jag ofta och gärna återkommer till och brinner för. Regelbundet skriver jag till exempel om kreativa människor i serien Skaparglädje – skapande människor.

Det finns en hel del böcker inom området och jag har som ambition att börja upptäcka mer utav den litteratur som finns och som tar upp kreativitet, skapande och närliggande ämnen.Min tanke är att det ska mynna ut i en tipslista.

Jag börjar med tre av de böcker i ämnet som finns i min egen bokhylla.

Du är kreativ av Michael LeBoeuf.

Boken tar upp konsten att ta vara på sin skapande fantasi. Boken belyser den kreativa processen och hur vi kan förvandla idéer till framgångsrik verklighet. Bokens utgivningsår är 1980 och jag kunde inte finna den varken hos Adlibris eller Bokus så är man intresserad får det bli ett besök hos antikvariat eller på biblioteket. Ska jag tycka något kort om innehållet så är det att det är lätt att ta till sig. Grundtonen är positiv utan hallelujatoner. Här finns konkreta, verklighetsnära tips parad med uppmuntran till att tro på sig själv och sina idéer.

Kreativ visualisering av Shakti Gawain

Boken belyser hur man kan använda sig av sin föreställningsförmåga mer medvetet för att skapa det man verkligen vill. Det innebär främst att skapa sig en klar bild av, visualisera, något som man vill ska bli verkligt för en. Boken tar upp olika tekniker och metoder. Första upplagan kom 1978 och finns fortfarande till försäljning hos bland andra Bokus

Flow av Mihaly Csikszzentmihaly

En bok som det ofta refereras till i olika sammanhang. Jag har själv skrivit om flowbegreppet i olika inlägg bland andra i inlägget om just Kreativitet och flow.

Boken beskriver flowtillståndet och hur det kan upplevas i olika sammanhang, privat såväl som i arbetslivet. Flowtillståndet kopplas också i boken till upplevelser av lycka, livskvalitet och ett meningsfullt liv. Jag läser i min bok att den ursprungligen ska ha kommit ut 1990 och den finns att köpa  hos till exempel Adlibris eller Bokus

Kanske har du läst någon av ovanstående böcker? Vad tyckte du?

Har du tips på någon intressant bok om kreativitet, skapande, skaparglädje och närliggande områden? Lägg gärna en kommentar med bokens titel och författare och gärna några egna tankar kring boken du tipsar om.

 

 

3 svar på ”Tips på böcker om kreativitet

 • 17 maj, 2011 kl. 8:54 f m
  Permalänk

  Jag har under årens lopp läst flera böcker/artiklar som berört dessa ämnen, men minns inte titlarna. Mitt bestående intryck är att vi alla växer med vår kreativitet och att den är nödvändig för vårt välmående. Särskilt viktigt är skapandet för barnen, men tyvärr har skolan alldeles för ofta satsat mer på det slentrian- och maskinmässiga lärandet. Detta gäller inte minst gymnasiet där den allmänna trenden bara fortsätter… 🙁

 • 15 maj, 2011 kl. 3:59 e m
  Permalänk

  Åh, jag har läst Kreativ visualisering av Shakti gawain och den är en av mina ”livsbiblar”. jag tycker att den är jättebra! Där finns många guldkorn!
  tack för inspirationen! Ha en fin söndagskväll!

 • 15 maj, 2011 kl. 9:56 f m
  Permalänk

  Låter klokt!
  Framgång innebär så många olika saker. För mig handlar framgång om att ta ett steg framåt i linje med min egen vilja.
  Skönt att du inte lämför dig med andra utan lyssnar till dina egna behov.

  Kram
  Linda

  (Den nakna coachen)

Kommentarer är stängda.