Tidskrifter som skapar möjlighet till utveckling

Tidskrifter- en lyxvara?

Det har blivit en lyx för mig att läsa tidskrifter. Igår när jag kom hem från jobbet låg tre rykande färska tidskrifter i brevlådan: Pedagogiska magasinet, Bild i skolan och en tidskrift som jag nyligen börjat prenumerera på Modern psykologi.

Det kändes som en lyx, tre rykande färska tidskrifter med intressant innehåll. Kanske har det att göra med webbens starka dominans på medieområdet som gör att jag upplever detta med att läsa en tidskrift som lyx. Jag började ögna igenom dem genast och fastnade för en hel del inspirerande material som ska bli spännande att ta del utav. Jag gillar när det krävs lite eftertanke av mig som läsare och söker mig ofta till de tidskrifter som vågar gå lite mer på djupet.

Modern psykologi

Just nu testar jag lite för mig nya tidningar där Modern psykologi är ett val. Formatet är lite mindre än A-3. Layouten är tilltalande med utrymme för luft, större bilder och tydliga rubriker. På en del ställen lite väl mastiga textmassor som kräver att man som läsare är genuint intresserad av ämnet för att läsa.Patrik Hadenius som är tidskriftens chefredaktör och ansvarige utgivare har lyckats med konceptet att skapa intressant läsning av ämnen som kräver djup och eftertanke. Han ligger för övrigt också bakom bland andra  Språktidningen och Forskning och Framsteg där han för övrigt också öppnat upp för annonser. Något som är unikt i tidningens historia skriver Resume i sin artikel Annonschocken publicerad i januari i år.

Sans

En annan tidskrift som jag provat läsa, dock endast första numret är Sans som vill vara ett existentiellt magasin i upplysningens anda. Christer Sturmark är chefredaktör.Ett i mitt tycke tungt magasin. Temat för första numret är religiöst förtryck av kvinnor.

Gränsen är onekligen hårfin. Jag upplever tidskriften starkt vinklad. Frågan är om den tydliga vinklingen av religiöst förtryck av kvinnor och det urval av material som gjorts öppnar upp för ett samtal med de grupper som verkligen behöver anamma demokratiska ideal.Tidskriftens titel lovar att vara ett existentiellt magasin, men den motsvarar inte de behov som jag har.  Det kan bli bättre. Någonstans måste man börja och här finns skickliga,intelligenta skribenter och tänkare som säkert har mer att bjuda på.

Filter

Då är nog Filter en tidskrift mer i min smak. Lånade den av en kollega och fick en känsla av ohierarkist samtal med läsaren, lite mer relax och avspänd reflektion i texterna.

Jag är nog inte någon typisk tidskriftsläsare för kvinnor i min ålder 40+.Modemagasin läser jag sällan numera.Det är annars det som säljer väldigt bra. Bonniers storsatsning Style by ligger 73 procent över budget skriver Dagens Media

Vad läser du för tidskrifter och varför?

Vore spännande att få ta del av dina inspirerande tips.

2 svar på ”Tidskrifter som skapar möjlighet till utveckling

 • 17 maj, 2011 kl. 9:05 f m
  Permalänk

  Jag köper inte tidskrifter regelbundet och prenumererar inte på någon just nu. När jag köper, så blir det utländska tidskrifter, senast Der Spiegel förra veckan. Jag har tidigare prenumererat på Newsweek och National Geographic, men hann inte alltid läsa dem, så jag läser gamla nummer fortfarande. 🙂
  När det gäller de svenska så har jag ibland köpt något resemagasin när jag själv är ute och åker tåg/buss/flyg.

 • 14 maj, 2011 kl. 9:01 f m
  Permalänk

  Jag har också precis börjat prenumerera på Modern Psykologi då de tar upp väldigt intressanta ämnen och går lite mer på djupet.
  Annars tycker jag om tidningar som inspirerar mig och då blir det trädgårdstidningar och heminredningstidningar. Jag är annars som du och läser inte heller de här typiska ”damtidningarna” som andra 40+ kanske gör.

  Sv: Ja, visst är det hemskt! Jag förstår inte hur man tänker när man utsätter sitt barn för något liknande.

  Önskar dig en härlig lördag!

Kommentarer är stängda.