Tankar inför en fotokurs i Visuell kommunikation

Redan i första kursavsnittet  av kursen Visuell kommunikation fick jag stifta en intressant bekantskap. Mattias Karlsson är en av kursledarna och i ett videoavsnitt intervjuade han och fick goda råd av just fotografen Terje Hellesö.

Det jag fastnade för var denne fotografs ödmjuka inställning till livet i sig. Vad det är som gör att man blir intresserad av fotografi och kanske väljer detta också som yrke. Att det handlar om det som livet går ut på, att vara i och värna om ögonblicken.

September 2011 går jag tillbaka till detta inlägg och läser vad jag skrivit. Jag känner besvikelse. Under ett års tid har jag regelbundet besökt Terjes blogg och tittat på hans vackra naturbilder, varav en hel del med lodjur. Så får jag reda på tragedin, att det finns lodjursbilder som är montage. Vad ska man tänka, vad ska man tro? Fortfarande håller jag på att bearbeta min besvikelse.

Är du intresserad av vad det egentligen var som hände kring Terje Hellesö under 2011?

Naturfotografen Terje Hellesø erkänner omfattande bildfusk (Fotosidan)

Hellesø: ”Det är mig själv jag lurat mest”(SvD)

 

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).