Snilleblixten- fjärde steget i den kreativa processen

Einstein som vaxdocka, Madame Toussauds London


Snilleblixten när fick Einstein den?

Kanske var det när han efter en längre tids experimenterande bestämde sig för att lägga sina projekt åt sidan och ägna sig åt annat. Snilleblixten sägs vara det fjärde steget i den kreativa processen.

Nu infinner sig en känsla av att allt faller på plats

I boken ” Du är kreativ” av Michael le Boeuf beskrivs denna känsla som ” den mest upphetsande och glädjefyllda fasen i den kreativa processen”.

Det är intressant att veta att Einstein inte trivdes så bra i skolan och att han trots detta blev ett världsberömt geni.Han lär också ha sagt ”Fantasin är viktigare än kunskap”. Ett uttryck som man kan suga på länge ,tycker jag.Som lärare och verksam idag inom gymnasieskolan väcks naturligt frågan; hur tar vi vara på kreativiteten i dagens skola?

Läs om övriga steg i den kreativa processen via denna länk.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).