Skapa utrymme för lek och kreativitet hela livet -går det?

Leken utvecklar känslolivet

Som barn ville jag aldrig bli vuxen. Den främsta orsaken var att då kunde jag ju inte längre leka.Avsnittet i Pippi Långstrump där barnen ska äte krumelurpiller för att inte bli stora var viktigt för mig. Det var fler som kände som jag. Sommaren innan jag skulle börja högstadiet kände jag att det var dags. Dags att packa ner Barbiedockorna. Jag kände mig för stor för dem så de åkte ner i en låda inför framtiden, kanske till kommande egna barn , som jag också önskade få, någon gång i en avlägsen framtid. Och när jag fick dem så har jag alltid känt att jag velat ge dem mycket utrymme för lek. Mycket beroende på att jag själv som barn älskade att leka och visste att jag mådde så gott när jag lekte. Fantasi och rika känslouttryck är andra aspekter som jag som förälder tycker är viktiga.

Svenska Dagbladet beskriver i artikeln” Lek på låtsas en verklig hjärngympa” om hur leken utvecklas i takt med barnens hjärnkapacitet. Det är intressant läsning där jag bland annat fastnar för citatet från lekforskaren Michael Jensen

” Barn blir bättre på att uttrycka egna känslor och bedöma andras om de leker lekar som har känslouttryck”.

Han har också i sin avhandling skrivit om, vilket också belyses i SvDs artikel om hur komplex låtsatsleken är.

Den senaste artikeln i Svenska dagbladets serie om ” På låtsas” handlar om låtsaskompisar.Hade du någon låtsaskompis som barn? Själv hade jag inte det, men jag älskade att fantisera och leka såväl på egen hand som med andra barn. Den nystartade serien i SvD kommer jag att följa med stort intresse.

Leken skapar en grund för livet

Varför är detta ämne då så intressant för mig? Svaret på frågan är att det ligger nära de egenskaper som jag tycker är viktiga för att ett samhälle ska utvecklas, egenskaper som kreativitet, fantasi- och föreställningsförmåga, samarbete och engagemang. I leken engagerar vi oss. Jag tror också att det är viktigt att som vuxen arbeta för att behålla sin lekande förmåga.Bloggen Tysta tankar gör ett intressant inlägg i ämnet under rubriken Leken innefattar allvaret – men allvaret innefattar inte leken.

Är det viktigt att skapa och våga? Varför?

Jag återkommer gärna till ämnen relaterade till kreativitet eftersom jag också arbetar som mediepedagog. Jag undervisar i ämnen där kreativitetens betydelse blir väldigt tydlig och vill verka för en skola där barns och elevers tankar och idéer tas tillvara och får sitt personliga uttryck. Det kräver en hel del av mig som lärare. Men det motiverar mig, mycket på grund av mina egna skolerfarenheter, som jag har skrivit om i ett tidigare inlägg ( Det skapande barnet och mötet med skolan). Många gånger handlar det om att Skapa och våga.

 

Hur är det för dig? Tycker du om att leka också som vuxen? Skapar och vågar du? Varför, varför inte?

Spännande eftersnack i ämnet finns på Kropp och själs eftersnack under rubriken Därför leker inte vuxna.