Skapa blogg – kunskapande tips!

Tipsen som skapar trovärdighet för din bloggs innehåll

Är du också en av dem som irriterar dig över de sökresultat du kan få när du söker innehåll med hjälp av Google? De tio första träffarna behöver inte vara trovärdigt och kvalitativt innehåll. Ibland kan det vara de sidor som är smartast sökoptimerade som på så sätt tar sig fram via sökmotorerna. Inget fel i sökoptimering, bara det används seriöst.

Kulturbloggen har bland andra skrivit om att Google nu tar strid mot webbplatser med låg kvalitet. Läs gärna deras blogginlägg här.

Vad är då lågkvalitetsinnehåll? I Jajjamag som är ett magasin om internetmarknadsföring handlar det om sådant som antal annonser eller om innehållet skulle platsa i till exempel en tidskrift.Jag tolkar det som så att innehåll som skulle platsa in en tidskrift anses av Google hålla högre kvalitet

Läsaren bedömer bloggens kvalitet

Men vad är det egentligen som avgör om en blogg eller hemsida är av god kvalitet? Ja, det avgör inte Google utan det är vi som läsare som ska avgöra det anser jag. Jag anser att nedanstående punkter är extra viktiga för den uppfattning jag får om en webbplats trovärdighet. Tillsammans utvecklar vi bloggosfären.

* Uppdateras sidan regelbundet?

* Känns innehållet intressant för mig som läsare?

* Källkritiken det vill säga är bloggaren noggrann i sitt angivande av källor i sina inlägg?Finns det länkar till källorna? Vilken typ av källor länkar bloggaren till?

* Bloggarens egna kunskaper – Vilka erfarenheter och kunskaper har bloggaren om det han eller hon bloggar om?

* Upphovsrätten – Har bloggaren kännedom om upphovsrätten och tillämpar den i sin blogg?

* Annonser – Var någonstans i bloggen är eventuella annonser placerade? Kan jag tydligt se vad som är bloggarens eget material och vad som är annonser.

* Fakta och värderingar – Kan jag i bloggtexten tydligt urskilja vad som är bloggarens egna åsikter och vad som är fakta med källhänvisningar.

* Textreklam – Smyger det sig in reklam i bloggtexten?

* Språket – Är innehållet välskrivet och språket vårdat?

* Texten – Är texten lätt att läsa?

* Bilder – Har bilderna en naturlig koppling texten?

* Kommentarer – Bryr sig bloggaren om mina åsikter i kommentatorsfältet? Hur hanteras kommentarerna?

Är du intresserad av att veta mer om upphovsrätt för bilder och illustrationer har jag i nuläget fördjupat mig en del och du kan hitta intressant material via inlägget ”Kunskapen om hur vi hanterar sociala medier behöver öka”

När det gäller sökning av information via sökmotorer är Google fortfarande dominerande på den svenska marknaden.

Den senaste högsta noteringen är 31,3 miljoner sökningar på en dag, måndagen den 6 december förra året, skriver Dagens Media.

 

 

3 svar på ”Skapa blogg – kunskapande tips!

 • 12 mars, 2011 kl. 6:58 e m
  Permalänk

  Tack, det var vänligt skrivet. 🙂

  Jag vill också betona dialogens betydelse, för det är ett sätt att tvingas till eftertanke och sådan leder förhoppningsvis till utveckling. Personligen välkomnar jag alltså även kommentarer som går emot mig. Jag har också haft glädjen att få i gång flera intressanta tankeutbyten på på det sättet.

 • 12 mars, 2011 kl. 1:05 e m
  Permalänk

  Så många kloka tankar. Tack. Det är ju endast i dialog som vi kan utvecklas. Det jag skrivit är inga svar, det är mina tankar. Bloggandet är ju speciellt på så sätt att det rör sig i gränslandet mellan tyckande och fakta. Det är det fina med bloggen att den är så personlig. Det jag tänker på är att det är viktigt att göra tydligt så läsaren ser vad man tycker själv och varifrån man har hämtat olika faktauppgifter. Jag tycker din blogg är trovärdig. Annars hade jag inte följt den. Det är viktigt med åsikter. De får jag på din blogg. Men dina åsikter bygger också på något. Det ger dem substans.Så tycker jag.

 • 12 mars, 2011 kl. 12:17 e m
  Permalänk

  Det är intressant det du skriver och mycket beror naturligtvis på varje bloggares ambitioner och förmåga.

  Som jag ser det gällande exempelvis min blogg, vars kvalitetsmässighet kan diskuteras, så ser jag mig inte som faktakunnare utan befinner mig ofta i ett gränsland mellan att tro mig veta, vilja veta mer, fundera, underhålla, provocera… och hemfaller ibland till och med åt mer skönlitterära uttryck. En bloggare vill självklart ha läsare och jag ser inte att jag kan/ska konkurrera med professionella tidningar, dock försöker jag i görligaste mån kontrollera de uppgifter jag nämner. Språket tycker jag är viktigt och det försöker jag tänka på, åtminstone ibland.

  Vi bloggare är nog lite som politiker, vi har våra egna ”visioner”… men begränsas av oss själva och omgivningen.

  Frågan är hur trovärdig jag måste vara som bloggare? Tycker du att jag är det? 🙂

Kommentarer är stängda.