Kunskap om sociala medier

För sjunde året i rad anordnade AV-Media region Kronoberg i samarbete med Linnéuniversitetet en digital kompetensdag i Växjö. Dagen vänder sig till lärare och skolledare som vill öka sina kunskaper om it och digitala verktyg i undervisningen.

Tillsammans med två skickliga elever från Kungsmadskolans handelsprogram stod jag för en av inspirationsföreläsningarna.

Inspirationsföreläsning om sociala medier i undervisningen

Ämnet för föreläsningen var sociala medier i undervisningen med fokus på elevernas erfarenheter. Totalt har jag genomfört en studie som bygger på enkäter riktad till fyra olika klasser i åldrarna 16-18 år. Mer om resultaten och detta projekt har du möjlighet att läsa via mynewsdesk/Växjö kommun. Också Webbstjärnan har tidigare uppmärksammat projektet. Det har du möjlighet att läsa mer om i inlägget Utveckla kunskaper om källkritik.

Sverige hör till de länder som har den högsta andelen internetanvändare i världen. Enligt Svenskarna och internet 2014, en studie av svenska folkets internetvanor, som ges ut årligen av SE, stiftelsen för internetinfrastruktur,har nio av tio svenskar tillgång till både internet och dator. Men att ha tillgång till tekniken är en sak, att använda sig av den medvetet och kanske skapa eget innehåll för publicering en helt annan.I bästa fall går detta hand i hand. Personligen anser jag att en ansvarstagande och medveten it-användning är viktigt för en fungerande demokrati.

Föreläsningen med eleverna och den digitala kompetensdagen uppmärksammades med ett heluppslag i Smålandsposten.

Omslagsbild till detta inlägg: freedigitalphotos.net/master/isolated/images

digitalkompetens

 

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens