Kunskap om hur vi kan hjälpa utsatta barn

Kan och vill vi utveckla förmågan att se de utsatta barnen och ungdomarna?

I mitt senaste inlägg på bloggen skrev jag om den debatt (Filmen Svinalängorna har skapat debatt om klassperspektivet) som skapats i medierna efter det att filmen Svinalängorna gått upp på biograferna.Jag ställde mig då också frågan på vad från filmen vi väljer att lägga fokus i debatten. Min grundtes är att förmågan att se barn och bars behov är klassoberoende.Boken Svinalängorna och filmens största förtjänst menar jag ligger i kunskapen innehållet förmedlar vad gäller barns utsatthet.Pernilla Augusts regidebut av Susanna Alakoskis succébok väcker ett ständigt lika viktigt och aktuellt ämne – Kunskap om hur vi kan hjälpa barn som far illa

För den som vet med sig och ser barn och ungdomar i sin omgivning som far illa kan det vara skönt att ha någonstans att vända sig också som vuxen.På sajten www.barnperspektivet.se finns ett forum och en chatt där föräldrar, professionella och andra vuxna kan rådgöra, diskutera och dela sina erfarenheter med varandra, i frågor som rör barn och tonåringar. Diskussionerna ska syfta till att stärka stödet runt barn och tonåringar.

Barnperspektivet.se är ett treårigt projekt inom BRIS som verkar med Skandia Idéer för Livet och Statens Folkhälsoinstitut. Projektet pågår tom 2011, därefter kommer Barnperspektivet.se ingå i BRIS ordinarie stödverksamhet.

En annan hemsida som är intressant är Maskrosbarn.Maskrosbarn är en ideell förening som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar och/eller är psykiskt sjuka. De som arbetar i föreningen är mellan 20-30 år och har själva växt upp med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar.

Och vikten av att vara en närvarande vuxen som ser barn och ungdomar i sin omgivning vittnar bland annat följande artikel i Svenska Dagbladet om.

I Svenska dagbladet den 25 december kan vi läsa att varje år dödas i genomsnitt fem barn i åldern 0-14 år i Sverige. Ännu fler barn får livslånga funktionshinder som en följd av brutalt våld.” En rad åtgärder måste vidtas för att säkerställa att personal i vården får kunskap om hur de kan upptäcka barn som far illa”, skriver barnombudsmannen Fredrik Malmberg  tillsammans med en rad läkare och specialister.

Jag vill tro att det är möjligt att skapa en mer livsbejakande och barnvänlig värld. Det handlar om kunskap, empati och medvetenhet hos oss som är vuxna, men också om att utveckla en personlig värdegrund att vila på ,en ryggrad , som gör att man orkar vara vuxen. Det är inte lätt att vara människa. Därför behöver vi hjälpas åt, inte minst genom att se de utsatta barnen.

Leena och hennes bror Sakari i filmen Svinalängorna. Foto: Rolf Konow

Tack till Nordisk Film som låtit mig använda bilderna.

2 svar på ”Kunskap om hur vi kan hjälpa utsatta barn

 • 8 januari, 2011 kl. 3:32 e m
  Permalänk

  Ville bara skriva ett tack för kommentarerna på mina bloggar, roligt att läsa att du blev glad av ett besök i dem 🙂 Du är välkommen att vara med i Fototriss nån gång!

  • 8 januari, 2011 kl. 3:40 e m
   Permalänk

   Jag är gärna med i fototriss när jag känner att jag har en tillräckligt god idé. Tycker idén med fototriss är strålande.

Kommentarer är stängda.