Kunskap om bloggande fick bort mina fördomar

Jag var länge tveksam till det som jag då kallade fenomenet bloggar. En blogg var något jag förknippade med att berätta om sitt privatliv så ingående som möjligt och att visa upp sina senaste inköp. Nej, bloggar, det intresserade inte mig. Så fick jag i samband med en fortbildningskonferens på jobbet möjlighet att lyssna på Anders Mildner som då drev en blogg om sociala medier och som senare också bloggat om ämnet på Svenska dagbladet.

Bloggen kan gynna demokratin

Framförallt var det nog hans inställning om hur bloggandet kan göra det möjligt att få fram fler röster i debatten och hur dessa röster kan få påverkan på både politiska beslut och makthavare som jag tyckte var intressant. Bloggaren kan vara vem som helst.

Nu är jag ju själv ingen duvunge inom journalistik och är van att få texter publicerade, men Anders fick mig att ändra min inställning till bloggandet. Så jag ruvade  länge på detta med om jag skulle börja blogga eller inte. Så av en händelse ramlade jag över Tommy Johanssons tidning ”Så skapar du en framgångsrik blogg” och läste igenom den ett par gånger och en spännande värld öppnade sig.Egen domän, installation av wordpress ,temaval, strategi och innehållsanalys, sökoptimering, widgets etc etc – Det var hur spännande som helst. Så tack Anders och tack Tommy, ni inspirerade mig till att börja blogga.

..men Facebook då?

Och för tillfället funderar jag på om jag ska gå med i Facebook igen. Ett tag var jag medlem för att studera fenomenet. På nära håll kunde jag följa unga människor i min närhet och deras reaktioner till det som hände på Facebook. Ja, för mig verkade Facebook då vara rena fängelset vad gäller social jämförelse och social kontroll. Och tyvärr har jag fått det bekräftat av några av ungdomarna. Men skam den som ger sig. Jag går nog med igen så får vi se.

Vilka är för- och nackdelarna tycker du med Facebook?

Har du några intressanta tankar kring ett fungerande förhållningssätt på Facebook som gör att du som användare kan bibehålla din privata integritet och slippa medverka i jämförelser av kläder, val av pojkvänner, heminredning, senaste bilinköpet etc?

Det jag tagit upp i detta inlägg tangerar också Jonas Martinsson i ett gästinlägg för Punctum saliens som bär rubriken Jonas Martinsson delar med sig av sina kunskaper och tankar kring sociala medier.

Detta inlägg uppdaterades den 25 juni 2013

 


5 svar på ”Kunskap om bloggande fick bort mina fördomar

 • 22 november, 2010 kl. 1:52 e m
  Permalänk

  Har aldrig varit störtförtjust i FB, men man behöver ju inte logga in hela tiden. Jag tycker det är bra att man kan hålla lite koll på folk som man inte pratar med så ofta, snabbt ordna upp diverse sammankomster och så få lite allmänna nyhetsfeed från organisationer eller företag som intresserar en. Utöver detta är jag inte så intresserad av FB. Jag har förstått att många känner någon sorts social press av det hela, men själv har jag aldrig varit den som låter andra bestämma hur jag ska se på saker så jag ignorerar allt sånt. Det enda som betyder något är att FB kan användas som en verktyg för att förenkla din sociala vardag.

  Sv: Tack så mycket, söta du. 🙂

 • 19 november, 2010 kl. 7:09 e m
  Permalänk

  Det är stört-trist med ”nu ska vi grilla” information, jag vänder mig som en mask av den såpa-upplevelse det skapar hos mig. Jag har ändå blivit väldigt förtjust i FB och det är två saker som fått mig att hitta det positiva.

  Den första var en barndomskamrat som fick tag på mig efter över 40 år och jag upptäckte att han nu var lärare och hade mängder av spännande saker igång. Det går att söka upp de mest spännande bekantskaper. Det andra var när jag startade min Lärare är bra att ha grupp och fick ett fantastiskt smart sätt att ”skriva till bilder” som du skriver om på annat ställe. Här var det förstås korta saker men inte triviala, det var länkar till vackra saker, till spännande miljöfrågor och till lärares bloggar. Varje dag en länk till härlig kunskap och ett medie som gjorde det enkelt och snabbt.

  • 20 november, 2010 kl. 7:40 f m
   Permalänk

   Det var verkligen spännande med en ”Lärare är bra att ha grupp” Jag var inne och kikade på den och kommer att fördjupa mig ytterligare så snart tillfälle ges.
   Ser konstruktivt ut.
   Mvh
   Elisabeth

 • 17 november, 2010 kl. 7:29 f m
  Permalänk

  Hej Elisabeth!

  Jag har haft ungefär samma process som du. Jag var länge motståndare till Facebook (observera att jag fortfarande inte är någon hängiven användare!). Efter att ha varit TVUNGEN att registrera mig, för att helt enkelt kunna komma i kontakt med en konstnär till mitt galleri (www.galleriarsamandi.se)- en del är lättare att hitta på FB än i Eniro – så var jag passiv ganska länge och kunde inte riktigt se vitsen med FB (jag är väldigt behovsstyrd, ser jag inget behov så får det vara).

  Efter ett tag så började folk i min omgivning ”adda” mig och successivt så har jag byggt upp en liten, men dock, ”vän”krets. Nu ser jag det som ett verktyg för att hålla en liten men fortlöpande kontakt både med goda vänner och ytligt bekanta och sprida information till dem och deras nätverk. Man håller sig lite uppdaterad tills man träffas IRL.

  Nackdelen (inte helt obetydande!) är dock allt strunt i stil med ”nu ska jag äta”, ”nu går jag till jobbet”, ”nu går jag och lägger mig”. Personer som skriver på den nivån hela tiden tar jag bort ur min lista.

  Problemet med den här typen av verktyg är att det är otroligt tidskrävande eftersom det är obegränsad källa till information och strunt(det gäller även bloggar). När det börjar bli ett problem på arbetsplatser, för att folk ägnar mer tid åt FB än åt jobbet, då har det gått för långt.

  Men jag vill påpeka att du också har en trevlig blogg, så långt jag har sett.

  • 17 november, 2010 kl. 8:02 f m
   Permalänk

   Tack för värdefull respons. Då är jag inte ensam i mitt sätt
   att resonera. Jag tycker personligen att innehåll och djup är viktigt i tillvaron. Blir det för mycket social mätning, tävlan och intriger då försvinner skaparglädjen är min erfarenhet.
   Elisabeth

Kommentarer är stängda.