Kunskap i färglära gör dig mer kreativ och ökar inspirationen

För att utveckla sitt konstnärliga uttryck kan det vara bra att känna till en del om färglära. Ökade kunskaper gör också att du blir mer kreativ.

För den som vill få en djupare förståelse för färg är Betty Edwards bok ”Om Färg” bra.I lördagens inlägg skrev jag kort om boken

Arbetar du med konst eller media har du troligen redan kunskaper i färglära

Men för dig som inte är yrkesverksam inom området kan det vara trevligt att känna till färgernas samspel med varandra. Det ger tycker jag själv livet en rikare innebörd och ger mig möjlighet att uppfatta fler nyanser.närmaste ett måste. För att utvecklas och fördjupa mina kunskaper har jag valt att arbeta med Betty Edwards övningar.Just nu arbetar jag med övning tio i boken som handlar om att förändra färg och använda komplementfärger och de tre egenskaperna färgton, valör och intensitet.

Lär dig gärna färgcirkeln utantill, det ökar dina kreativa möjligheter

För att övningen ska göra att man utvecklas behöver man först ha tagit fram och arbetat med en färgcirkel, vilket man kan göra i bokens tidigare övningar.Färgcirkeln visar på likheten mellan färger intill i cirkeln och kontrasten mellan färger mittemot varandra. Det finns många sidor indexerade på google som visar hur färgcirkeln ser ut.

I min nuvarande övning arbetar jag intensivt med färgton, valör och intensitet.

När man diskuterar färgtonen tänker man inte på färgens ljushet eller mörkhet dvs man talar inte om huruvida en färg är mörkröd eller ljusröd. Färgtonen handlar om vilken av de tolv färgerna i färgtoncirkeln som är startpunkten för färgen.

I nästa inlägg förtydligar jag begreppet valör.