Kreativitetsprocessens andra steg

Bygg på din idé och undersök vidare möjligheter

Den första ingivelsen, insikten har infunnit sig. Helst vill man springa hem och förverkliga sin idé direkt. Min far berättade för mig som barn att när Mozart var ute och promenerade kunde han plötsligt höra ett stycke musik i sitt huvud för att sedan snabbt springa hem över ängarna för att skriva ner i notform det han just kommit på. Denna berättelse som min far gav mig som litet barn etsade sig fast i mitt huvud och fortfarande kan jag med kärleksfull blick se en bild i mitt huvud av den unge Mozart som flyger fram över ängarna i Salzburg. Finns det ängar där? Ser de förresten ut som de svenska? Jag får åka dit och titta. Min far var en stor beundrare av Mozart och lyssnade ständigt på hans musik. På min pappas begravning var det också Mozarts musik som spelades. Vi behöver våra hjältar och våra idoler. Idoler som inspirerar vår egen skaparglädje är värdefulla. Men det är lätt att en mindervärdighetskänsla infinner sig.

Vi har alla den skapande kraften inom oss

Vad har jag att komma med? Även om vi inte är några Mozarts är min övertygelse att vi alla har den skapande kraften inom oss och att vi behöver ge utlopp för den i någon form. Vi gör detta på olika sätt.

Just nu i skrivande stund befinner jag mig i fjärde fasen i den kreativa processen, men jag ska inte gå händelserna i förväg.

Gårdagens inlägg handlade om första steget i den skapande processen. Du finner nu ett inlägg med  länkar som beskriver kreativitetsprocessens olika steg här.

Författare arbetar till exempel ofta så. Tittar man i slutet på en intressant roman kan man läsa om det omfattande researcharbete som författaren gjort. Det kan handla om intervjuer med kriminaltekniker och poliser om det är en deckare som författaren skriver. Noggranna miljöundersökningar och människoskildringar föreligger oftaen bra roman . Som läsare vill ,i vart fall jag , känna att det skulle vara möjligt att vara på platsen. Och om författaren varit på plats i verkligheten inbillar jag mig att dofter, färger och stämningar också skildras på ett annat sätt. Men behöver jag vara aktiv själv hela tiden för att vara en skapande människa?  Jag vill hävda att det behöver jag inte. Jag anser att  det är likväl en skapande akt att ta del av vad någon annan skapat, eftersom det i sin tur kan kan forma en skapande process i mina tankar. Kanske dagens bild kan fungera så också för dig.Platsen är Kåseberga, Österlen.