Kreativitet kräver god sömn visar forskningen

Bilden visar ett av flera examensarbeten Norrvikensträdgårdar 2010

 

Vila är nödvändigt för kreativiteten

I gårdagens inlägg skrev jag om tredje steget i den kreativa processen. Den handlar om vikten av att ge sig själv möjlighet att vila för att kreativiteten ska slå ut i full blom. I Sydsvenskan i mars i år stod bland annat att läsa följande:

”Under dagen går vi igenom cykliska perioder där vi antingen är i ett mer aktivt eller mer drömlikt tillstånd. I det senare som kallas för att dagdrömma, slappnar vi av, fantiserar och stressar inte.”

Ingegerd Carlsson professor i personlighets- och socialpsykologi vid Lunds universitet forskar om kreativitet ur flera olika aspekter

Inspirationen till den nya forskningen kommer från en helt färsk studie i  Kaliforninen där en forskargruppen lät folk sova på dagen. De fick sova  i högst två timmar ,de elektriska vågorna i hjärnan (EEG) under tiden. Efteråt fick de som deltog i undersökningen ett test .Testet visade att de som hade haft mest drömsömn var också de mest kreativa.

Vill nu mäta den individuella kreativitetsgraden

Ingegerd Carlsson fortsätter den undersökningen, och uppger till Sydsvenskan att hon även vill mäta den individuella kreativitetsgraden hos människorna innan de gör testet, så att de ligger på samma nivå och det blir jämförbara grupper.

Du finner nu ett inlägg med  länkar som beskriver kreativitetsprocessens olika steg här.