Kreativa elever skapar inspiration

Jag tycker verkligen om att arbeta som lärare. Bäst är det när man känner att tiden finns för de pedagogiska mötena. När det finns tid för att i samtal med varje elev diskutera uppgifter, åsikter och tankar. Jag blir glad och varm i hjärtat när åsikter dryftas i klassrummet, när elever vågar fråga för att de vill veta mer, för att förstå hur saker och ting hänger ihop.

 

Skolan, en likriktad miljö

med lite utrymme för kreativitet?

En gång i tiden var yrket som lärare det sista jag kunde tänka mig. Framförallt var det mina egna skolerfarenheter av en likriktad miljö med lite utrymme för kreativitet som gjorde att jag värjde mig för lärarrollen. I dag är jag glad att jag inte valde att utbilda mig och arbeta som lärare direkt efter gymnasiet utan istället fick andra erfarenheter av livet och yrkeslivet. Det är en tillgång att ha sett andra saker, att ha brutit mönster och att veta hur mångfacetterad en individ är. Att även om han eller hon inte just nu inte fungerar på topp i sin skolmiljö  så vet jag att det kan ändra sig många gånger om i livet.

….och om glädjen i att nu få vara med och

förändra förutsättningarna för lärande

För jag har sett det hända, så många gånger och jag hoppas att jag är ödmjuk och inte dömande. Det är i vart fall mitt mål – att vara öppen för varje människas potential och att få vara med och skapa de inlärningsförutsättningar som han eller hon behöver. Mötet med den enskilde eleven är något av det mest intressanta som finns. Många gånger tänker jag att om vi vuxna längre fram i livet behöll den nyfikenhet, livsglädje och öppenhet vi hade som barn och unga då skulle världen se helt annorlunda ut. Den tanken är hoppfull.

I senaste numret av pedagogiska magasinet finns en intressant artikel som berör de frågor jag är inne på. Artikeln bär titeln ”Ibland går kärleken över. Även den mest passionerat skolälskande lilla förstaklassare kan förvandlas till en skoltrött sjundeklassare. ”

Att vara lärare är världens svåraste – och viktigaste – yrke, menar både Joanna Giota och Monika Ringborg som uttalar sig i artikeln. De berättar om sina egna skolerfarenheter och hur de kommit att prägla deras syn på det pedagogiska uppdraget. Läs artikeln! Den är tänkvärd.

Är du intresserad av de frågor som togs upp i detta inlägget läs gärna gästinlägget Sanna Nova Emilia lyfter fram och synliggör barnen och människovärdet.

Denna sida uppdaterades 3 oktober 2012

2 svar på ”Kreativa elever skapar inspiration

 • 12 november, 2010 kl. 6:52 f m
  Permalänk

  Tack Ida för din värmande kommentar.
  Önskar dig en underbar dag.
  Kram Elisabeth

 • 11 november, 2010 kl. 8:13 e m
  Permalänk

  Hej Elisabeth!
  Nu har jag kollat runt på sidan lite och jag måste säga att det är en jättefin sida! Det är som ett lugn drar över mig, med alla fina höstlöv och varma rubriker. Otroligt inpirerade. Jag som går till simhallen flera dagar i veckan har aldrig provat på Romerska Badet, men det ska det bli ändring på nu.

  Kram Ida

Kommentarer är stängda.