Konstbesök inspirerar elever till filosofiska tankar

Färger, former, linjer, innehåll, känslor – eleverna har börjat bli klara med sina texter från besöket på Växjö konsthall. Och jag som lärare är glad. Vi har haft kontakt med konstnärerna Anette Abrahamsson och Carin Blucher och gruppens mål är att snart publicera sina texter

För ytterligare inspiration och tips

Läs om förberedelserna inför besöket

För mig som pedagog fascinerar som alltid mest de högst personliga tankarna. Jag syftar då på de tankar där elevens konstupplevelse leder till egna mer filosofiska funderingar. Egentligen är det nog så att det är då som konstbesöken ger som mest. Jag har också utvärderat det vi arbetat med hittills. Av utvärderingarna framkom bland annat vikten av reflektionstid efter besöket. ”Det är först då som besöket ger något”. Annars var åsikterna om den konst vi såg högst varierande, några tyckte det var väldigt intressant, andra gillade inte konsten eller konsthallen alls. Oavsett vilket är elevernas reflektioner över bilderna och fotografierna högst personliga. Det gillar jag! Dessutom är min tanke och tro att eleverna genom att möta konsten på detta sätt får vidgade perspektiv för sin identitetsutveckling än vad gängse kommersiella uttrycksformer ger. Om inte annat tror jag att jag ger eleven möjligheten att möta andra perspektiv.

Ett svar på ”Konstbesök inspirerar elever till filosofiska tankar

  • 22 november, 2010 kl. 6:36 f m
    Permalänk

    Jättebra Elisabeth! Jag är övertygad om att den här typen av besök är otroligt viktiga, oavsett vad eleverna tycker om själva konsten. Att de erbjuds möjlighet att titta och gemensamt analysera kan säkert väcka tankar och ge impulser som är svåra att få på egen hand, innan ett konstintresse är väckt.

    Jag tycker att fler lärare skulle ta med eleverna och besöka olika konstutställningar för att lära dem att verkligen titta och på sikt förstå och bli intresserade av konst. Inte bara en gång, utan regelbundet. Det går att skapa många uppgifter och infallsvinklar för undervisningen, med utgångspunkt i konstutställningar i olika stilar. Det ska alltså inte ses som en tidstjuv att besöka en utställning, utan som själva stommen.

    Jag har skrivit om vikten av konst i flera av mina blogginlägg, bland annat här http://galleriarsamandi.wordpress.com/2010/10/18/kultur-ar-bra-for-halsan/.

Kommentarer är stängda.