Julen skapar kontraster

Gemenskap – Ensamhet -Utsatthet

Glädje – Sorg – Saknad

Mättnad – Hunger

Rikedom – Fattigdom

 

Kanske finns det fler kontraster som gör sig tydligt påminda under julen.

”Längtan kan hänga ihop med vemod, när vi måste skiljas från någon, när vi längtar hem, när vi märker hur fort tiden gått. Upplevelser av skönhet kan vara så ljuvliga att de gör ont” skriver Svenska Dagbladet i sin inledande ingress och där ett samtal med Owe Wikström som är författare till många tänkvärda som jag tycker viktiga böcker om vad det egentligen innebär att vara människa.

Julen är för mig en tid då minnen vävs samman, ett existentiellt avstamp inför det som varit och det som komma skall. En tid för tacksamhet över livet i sig. Att några dagar få vila i livet utan krav, konsumtion och plikter.

Livet är möjlighet. Traditioner binder samman generationer. Julen blir på så sätt eftertankens tid.


Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).