Inspireras att söka en fotografisk vision

När jag nu håller på att utveckla mitt fotointresse finner jag passande nog en ny serie i Svenska Dagbladet

Du som vill öka dina kunskaper i naturfotografi har nu chansen.

SvD:s läsare får möjligheten att skicka in sina egna havsbilder och vinna en workshop med den berömda naturfotografen Mattias Klum. Som en hjälp på vägen till bättre och mer inspirerande bilder startar SvD också Mattias Klums fotoskola. Det blir med intresse som jag kommer att följa detta.

Jag är mitt uppe i sökandet efter min fotografiska vision och föreslår en bok att läsa parallellt med fotoskolan i Svd ,Berättande bilder- så tar du bilder som berör av David duChemin.Den inspirerar och gör att du vågar tro på dig själv och din förmåga att berätta med bild.

Inte alla fotolärare och fototips väcker skaparlust och inspiration

Alltsedan mitt fotointresse har väckts har jag kommit i kontakt med en hel del fotolitteratur och föreläsare inom foto. I mitt yrkesliv har jag också haft möjlighet att ha kontakt med olika fotografer med olika synsätt på sitt fotograferande. Att fotografens personlighet ger genklang också i hans eller hennes bilder är något som jag ofta fått bli vittne till. Sedan jag själv börjat att mer aktivt intressera mig för fotografi har jag kommit i kontakt med en hel del böcker inom området.En del böcker har en ton som gör att man känner sig som en liten knappnål som i princip inte kan fotografera alls eftersom fotografering handlar om att du måste kunna allt om tekniken runt fotograferandet innan du överhuvudtaget ska våga ta en bild,än mindre visa den för andra.Andra böcker är som en tråkig lärobok, välstrukturerad i kapitel efter kapitel, där du lär dig allt från A till Ö i fotograferandets konst. Sen finns det böcker som griper tag i en på djupet. En sådan bok är Berätta i Bild- så tar du bilder som berör av David DuChemin

Fotografi är möjlighet att utvecklas som person

Redan i det inledande kapitlet griper fotografen och författaren tag i mitt inre då han pekar på möjligheterna som finns i att fotografera. Som läsare blir jag inspirerad och skaparlusten väcks.Jag upplever att det har att göra med tonen i boken. I det inledande kapitlet skriver David duChemin

”Visionen är allt, och de fotografiska resan handlar om att upptäcka sin vision. Det är inte något du finner och kommer underfund med en gång för alla;det är något som förändras och växer tillsammans med dig.”

för att längre fram fortsätta….

”Du kan ägna ett helt liv åt att söka efter din vision och inte bara lära dig att se tydligare, utan också att uttrycka din vision på ett allt starkare sätt. Det är viktigt att minnas detta. Eftersom det kan göra det lättare att möta de motgångar som alla konstnärer oundvikligen ställs inför.””

David duChemin verkar vara en fotograf med en unik erfarenhet som bär med sig en ödmjukhet i sitt sätt att framföra sina tankar kring fotografi och att skapa bild. Och denna ton bär han med sig genom boken som gör att det i mitt inre börjar formas de bilder som jag själv skulle vilja ta.  Tänk vad en människas inställning och tankar kring sin läsare präglar den bild vi får av ett ämne och på oss själva och vårt eget konstnärskap.

Hoppas serien i SvD lyckas leva upp till sin ambition att inspirera oss som är fotointresserade så vi tror på oss själva och därmed vågar och vill utveckla vårt fotograferande.