Inspirerande julböcker

Jag håller just nu på att läsa in mig på jultraditioner.Det material som jag valt att fördjupa mig i består av tre böcker.

Granna granen julgransprydnader från 1870 till 1930 av Maria Flinck. Boken ger historisk kunskap om julen och visar inspirerande modeller att skapa själv såsom änglar, stjärnor, hjärtan, girlanger, tomtar och strutar.

Julen förr i tiden av folklivsforskare Ebbe Schön. I boken finns inspirerande berättelser blandat med teckningar, målningar och foton.

På bokens baksida läser jag:

” …det finns en rik skatt av seder och föreställningar, från det sprött finstämda till det grovt burleska, som har satt färg och doft på tillvaron i gången tid.”

Stora julboken av mat- och kulturhistoriker Jan-Öjvind Swahn. Boken förmedlar kunskaper om uråldriga julseder varvat med moderna traditioner. I boken finns inspiration, tips och läsning om det som hör till julen.

Så nu ska jag fördjupa mina kunskaper om just jultraditioner och få möjlighet att lära mig mer om advent,kalendrar,Lucia, julhandel, gran och pynt och musik. Den 1 advent  kan du läsa första julinlägget här på bloggen.