Inspirerande julböcker

Jag håller just nu på att läsa in mig på jultraditioner.Det material som jag valt att fördjupa mig i består av tre böcker.

Granna granen julgransprydnader från 1870 till 1930 av Maria Flinck. Boken ger historisk kunskap om julen och visar inspirerande modeller att skapa själv såsom änglar, stjärnor, hjärtan, girlanger, tomtar och strutar.

Julen förr i tiden av folklivsforskare Ebbe Schön. I boken finns inspirerande berättelser blandat med teckningar, målningar och foton.

På bokens baksida läser jag:

” …det finns en rik skatt av seder och föreställningar, från det sprött finstämda till det grovt burleska, som har satt färg och doft på tillvaron i gången tid.”

Stora julboken av mat- och kulturhistoriker Jan-Öjvind Swahn. Boken förmedlar kunskaper om uråldriga julseder varvat med moderna traditioner. I boken finns inspiration, tips och läsning om det som hör till julen.

Så nu ska jag fördjupa mina kunskaper om just jultraditioner och få möjlighet att lära mig mer om advent,kalendrar,Lucia, julhandel, gran och pynt och musik. Den 1 advent  kan du läsa första julinlägget här på bloggen.

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).