Staged Fashion – Designed Identities

Vad betyder kläderna för din identitet? Förändras den om du byter stil? Och om du skulle stå på en scen vad skulle du ha på dig då? Kanske denna kostym av Paulina Wallenberg-Olsson? En av flera scenkostymer som visas i utställningen Staged Fashion – Designed Identities.

Scenkläder från åtta artister eller grupper visas i utställningen Staged Fashion – Designed Identities som varit på turné runt om på olika platser i Sverige. Just nu har du möjlighet att se den på Textilmuséet i Borås där den visas fram till den 17 januari 2016.

designedidentitiesScenkläder från följande designers och artister visas i utställningen:
Camilla Thulin/Army of Lovers, Bella Rune/The Knife, Paulina Wallenberg-Olsson/Wallenberg & Grebnellaw-Nosslo Anilaup, Pia Sandström/Jenny Wilson, Katarina De Bourg/Yohio, The Hives/The Hives, Sarah Mårskog/Roger Pontare, Diana Orving/Kajsa Grytt.

Alla kläder är originalkostymer.

Vandringsutställningen är producerad av Falkenbergs museum-designmuseum och skapad av prisbelönta kostymdesignern Marianne Lunderquist.

Det som kanske främst är intressant att ta del av är samspelet mellan designer och artist. Scenkostymen är viktig då den hjälper artisten att gå in i sin roll. Kostymen ska samspela med det som artisten vill uttrycka.

 

designed identitiesFastnar speciellt för samarbetet mellan klädskaparen och teaterkostymören Camilla Thulin och gruppen Army of lovers scenkläder. Den svenska eurodancegruppen Army of lovers bildades 1987 i Stockholm av Alexander Bard, Camilla Henemark och Jean-Pierre Barda.

Gruppen skapade ständigt rubriker, deras frispråkighet kring sex upplevdes i vissa kretsar provocerade och gruppens inre konflikter ledde till att medlemmar hoppade av och kom till. Camilla Thulin skapade på uppdrag av Army of Lovers flera spektakulära scenkostymer.

Kostymen uttrycker personlighet

 

Tänk dig livet som en scen och du är artisten. Vem är du då och hur vill du uttrycka din personlighet? I takt med att vår identitet utvecklas och förändras kan också våra yttre kostymerna växla under livets gång. Att finna en genuin samklang mellan det yttre och det inre, den man är och det man vill uttrycka kan vara en snårig stig. Om man överhuvudtaget bryr sig förstås. Men intressant är det, eller hur?

elisabeth jonsson

Ett svar på ”Staged Fashion – Designed Identities

  • 20 november, 2015 kl. 7:11 e m
    Permalänk

    Inspirerande inlägg, som alltid 🙂
    Trevlig helg
    Halina

Kommentarer är stängda.