Personlig kulturspegel sommaren 2012

Musik som inspirerar

Du som följt Punctum saliens en tid och lärt känna mig lite närmare vet att konstnärliga uttryck och kultur i olika former ligger mig varmt om hjärtat. Jag är en sinnlig och känslig person som behöver regelbundna doser av sinnlig näring och själslig påfyllnad för att må bra.Det finns olika sätt att hämta kraft och energi på. Konstnärliga uttryck och kultur i olika former har alltid varit en stark inspirations- och kraftkälla för mig.

Janne Schaffer väcker livsandarna till liv

I dagens inlägg delar jag med mig av en personlig kulturspegel som blir ett möte med musik och en skicklig musiker, gitarrist och världsartist Janne Schaffer.I våras besökte jag tillsammans med min familj Janne Schaffers konsert, Music story, i Växjö konserthus. Vi har hört honom live förut i samband med hans hyllningsturné till Ted Gärdestad, en konsert som grep tag i mitt innersta. Schaffers gitarrspel går direkt in i mitt hjärta. Det är en gåva att få ta del av en så skicklig musikers musikaliska inlevelse och tekniska skicklighet.

Bilden är publicerad med tillstånd av Janne Schaffer.

Min kärlek till gitarren

Jag har en speciell kärlek till gitarren. Min far, som tyvärr inte lever längre, var en hängiven och skicklig gitarrist och fick mig att redan i barndomsåren ta del av Janne Schaffers och Rune Gustafssons gitarrspel. Jag började själv snart spela gitarr, med en passion åt det mer klassiska hållet och blev efter år av övning ganska duktig.

I dag tar jag fram gitarren emellanåt och det är en glädje när menuetterna och etyderna börjar sitta igen efter några gångers repetition. Nu blev jag ingen musiker, mer än till husbehov. Däremot fick jag genom mitt emellanåt flitiga övande en inblick i vad som krävs för att bli en riktigt duktig musiker. Så ja, jag är full av beundran och njuter  när jag hör en riktigt skicklig gitarrist, där Janne Schaffer är en av mina absoluta favoriter.

Två favoritstycken med Janne Schaffer är

Jag vill ha en egen måne , Ted Gärdestad och

Norrland –winter , egenkomponerad

Boken Mitt liv som Schaffer

När jag fyllde år i våras fick jag också till min stora glädje boken – Mitt liv som Schaffer i present av min dotter. I boken följer jag Janne Schaffers liv från uppväxten i en familj där båda föräldrarna är musiker, akademiskt präglade, den känslomässiga miljön karg. Han kom att bygga sin första gitarr själv med hjälp av en välvillig träslöjdslärare, men föräldrarnas inställning mot hans instrumentval är tydligt negativ. Med envishet, talang, uthållighet och stor passion möter han den tidens nya musikstil, rocken och popen gör sitt intåg och han är frälst. Boken är ett stycke mycket intressant musikhistoria från 1950-talet fram till idag där läsaren får möta flera av de musiker som varit framträdande på svenska och internationella musikscener. Min kärlek till Janne Schaffers musik och gitarrskicklighet får en extra dimension när jag läser boken. Fram träder en person med stor hängivenhet och passion för musiken

Vad tycker du om Janne Schaffers musik och gitarrspel?

Hur ser din personliga musikspegel ut just nu?

Länkar:

Boken Mitt Liv som Schaffer, Janne Schaffer, Petter Karlsson Bokus

 

 

Ett svar på ”Personlig kulturspegel sommaren 2012

  • 7 juli, 2012 kl. 2:08 e m
    Permalänk

    Janne Shaffer är för mig en väldigt passionerad gitarrspelare. Jag älskar att se/höra människor som är passionerade inför det dom gör och som vågar släppa ut den passionen. Det är så inspirerande med människor som verkligen lever sin dröm.

    Ha en skön lördag!

Kommentarer är stängda.