Mozart inspirerar!

Få kompositörer gör eller har gjort så stort intryck på mig som Mozart. Kanske beror det på uppväxten med Mozarts musik? Det snurrade ofta en LP eller kassett med hans musik i mitt barndomshem.

Det är något i Mozarts musik som tangerar min själ, som gör mig innerligt lycklig, som gör att jag känner att världen kan vara en bra plats att vistas på. Så varför inte ge plats här på Punctum saliens för Mozart och hans musik.

Själv älskar jag att sjunga hans arior.

Om Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart föddes 1756 i Salzburg, Österrike. Han lärde sig tidigt att spela såväl piano som violin och kom att bli produktiv inom flera olika genrer. Mozarts far Leopold var själv kompositör och violinist så Mozart och hans syster introducerades tidigt i musikens värld.

När Mozart var sex år gammal besökte han för första gången Wien tillsammans med sin far och syster. De bjöds in av kejsarinnan Maria Theresia att spela på slottet Schönbrunn.

Schönbrunn är ett magnifikt slott. Hade förmånen att besöka det i samband med en resa till Wien 2013. Foto: Elisabeth Jönsson
Schönbrunn är ett magnifikt slott. Hade förmånen att besöka det i samband med en resa till Wien 2013. Foto: Elisabeth Jönsson

 

Mozarts musik präglades av intryck från England, Italien, Frankrike och Tyskland. Mozart turnerade flitigt i Europa, till en början tillsammans med sin far. Fjorton år gammal skrev Mozart sin första opera. 1773 fick han fast tjänst som hovmusiker hos ärkebiskopen i Salzburg. 1781 flyttade han till Wien. Mellan 1784 till 1787 skrev han, bland andra musikverk, sin världsberömda opera ”Figaros bröllop”. Han bodde då, i det som idag benämns som, ”Mozarthuset i Wien”. I samband med en resa till Wien besökte jag huset och fick ytterligare inblick i Mozarts liv och musik. Vill du veta mer om Mozart rekommenderar jag dig att läsa mer via de länkar som ligger längst ner i detta inlägg.

Mozarthuset i Wien. Foto: Elisabeth Jönsson
Mozarthuset i Wien. Foto: Elisabeth Jönsson

Mozarts Wien,Världens historia

Biography.com/Mozart

Punctum saliens gör nu ett längre uppehåll då jag åker till Frankrike. Botanisera gärna bland tidigare inlägg. Varför inte läsa något av de välskrivna gästinläggen för Punctum saliens. Mer om dem på sidan skribenter.

Bild: Wolfgang Amadeus Mozart, rekonstruktion av Barbara Krafft från 1819/ licensierad under Wikimedia commons,public domain.

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens