Montmatre, en mötesplats för kreatörer

På Montmatre finner själen inspiration

Det finns platser där man känner, att här hör jag hemma. För egen del har det ofta att göra med atmosfären, stämningen på en plats. Det är som om miljön i sig tilltalar ens innersta själ. Ju äldre man blir desto tydligare kan det bli för en själv vilka dessa platser är och man vill ge sig tid att återvända, ibland mer regelbundet.

En plats som jag gärna återvänder till och som jag känner att jag kan andas fritt på är Montmatre i Paris. I somras var jag på återbesök och jag kommer mer än gärna tillbaks igen. Kanske är det människorna, kanske arkitekturen, dofterna, sinnesintrycken….Montmatre ger mig kreativitet, livsglädje och skaparkraft.

Sitter man på trappan till den välkända basilikan Sacré-Cœur kan man få en bedårande utsikt utöver Paris. Basilikan är belägen på Montmatre-kullen som är den högsta punkten i Paris.

När man rundar hörnet vid Sacré-Cœur möts man av ett underbart konstnärstorg. Här illustrerar och målar konstnärer och torgbesökaren kan följa konstnärernas arbete från idé till färdig målning. Stadsdelen Montmatre fick sin bohemiska prägel redan under senare delen av 1800-talet. Edgar Degas, Auguste Renoir, Édouard Manet, Vincent Van Gogh och Henri de Toulouse-Lautrec är några exempel på konstnärer som förevigat Montmatres gatu- och nöjesliv i sina målningar.Här bodde även kompositörer och författare, som exempel kan nämnas kompositören Erik Satie.

I Montmatre sammanstrålade författare, konstnärer, poeter musikalartister, dansöser, prostituerade, tiggare, parisare och turis­ter. Idag möts besökaren av verksamma konstnärer och de små turistbutikerna och konstaffärerna ligger tätt. En mindre målning, kanske som ett minne från Parisbesöket är möjlig att införskaffa för en rimlig peng.

En god måltid som avnjutes på en av Montmatres gemytliga restauranger blev för min del en fin avslutning på kvällen. En magisk stämning sprider sig vid platsen när skymningen faller på. Det är som om platsen i sig rymmer en alldeles speciell hemlighet.

Montmatre har tjänat som inspiration för konsten, litteraturen, musiken och för andra av kulturens olika uttryck.

Inspirerande länktips

Filmen Moulin Rouge med Nicole Kidman i huvudrollen , se trailern till filmen genom att klicka här.

Amelie från Montmatre, se trailern genom att klicka här. Amélie spelas av Audrey Tautou

Vilka platser berör din själ?

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

2 reaktioner till “Montmatre, en mötesplats för kreatörer

 • 14 september, 2012 kl. 8:20 f m
  Permalink

  vilken plats! förstår att du njuter där 🙂 vackra bilder och ord från dig min vän. kram

 • 14 september, 2012 kl. 4:25 f m
  Permalink

  Stämningsfullt, känner också en viss dragning till Montmarte och jag tror det är precis som du beskriver platsen. Där vill jag vandra och en dag blir det så. Tänkte åka i höst, men nu har jag precis bytt arbetsplats, så planerna får ännu vänta.
  Jag har en själ som vill ha både tystnad och natur, samtidigt som jag måste få fylla på med stadspuls då och då. Nu flyttar jag inom några dagar till Kengis, utanför Pajala, en plats som jag har en tyst dialog med. Längtar dit nu – till Kengisforsens brus och skrivandet.

Kommentarer inaktiverade.