Monet hämtade inspiration i sin trädgård

Personlig kulturspegel augusti 2012

Monets trädgård är belägen i Giverny, cirka sju mil nordväst om Paris, vid porten till Normandie. Den franske konstnären Monet brukar anses som en av de främsta pionjärerna för en konstriktning inom måleriet som uppstod i Frankrike på 1870-talet ,impressionismen. Impressionismen var revolutionerande för sin tid. Inom den så kallade konsteliten hyllades den direkt avbildande konstriktningen. Nu kom en ny grupp av konstnärer som använde sig av grova synliga penseldrag istället för att fånga små detaljer. Impressionisterna som riktningen i efterhand kom att kallas använde sig av en teknik som var skissartad istället för direkt avbildande. Något som till en början betraktades med avsmak från publiken. Det handlade om att fånga intrycket, impression, istället för att korrekt avbilda motivet. Uttrycket impressionism härstammar från Monets målning Impression- soluppgång.

Boktips

Monet Bokus

För barnen

Linnea i målarens trädgård Bokus

I Monets trädgård

I somras hade jag möjlighet att besöka trädgården och bjuder dig på några från detta besök. Välkommen att följa med på en rundvandring i trädgården.

Till Youtube Monets trädgård /Klicka här

Elisabeth Jönsson, ansvarig utgivare

www.punctumsaliens.se drivs av Elisabeth Jönsson. Elisabeth har en bakgrund som journalist, kommunikationsansvarig, egen företagare och är idag verksam som gymnasielärare i media och kommunikation. Hon är också författare, musiker och kulturentreprenör som, när andan faller på, medverkar i, ibland även arrangerar, olika former av kulturevenemang. Kärleken till orden, ett brinnande intresse för kultur och olika livs- och samhällsfrågor och en stor nyfikenhet på de digitala mediernas möjligheter ledde hösten 2010 till starten av inspirations- och kulturprojektet Punctum saliens. Projektet syftar till att lyfta estetiska och humana värden, väcka skaparglädje och ge själslig inspiration och livskraft. 2014 föddes Liv&Tanke Förlag. Boken "Mer Människa - tankar om livet" och den tid vi lever i, som gavs ut våren 2016, är den första i förlagets regi. Punctum saliens är med på Tidskrift.nu, samlingsplatsen för Sveriges kulturtidskrifter. Elisabeth Jönsson är medlem i Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap, Sveriges Författarförbund, Musikcentrum Syd och STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå).

3 reaktioner till “Monet hämtade inspiration i sin trädgård

  • 18 augusti, 2012 kl. 5:00 e m
    Permalink

    Monets trädgård drömmer jag om att resa till någon gång i mitt liv. Jag köpte en bok om den för några år sedan på bokrea. Bara att titta i boken är en njutning.

    Så fina bilder du visar här, Tack för titten!

    Kram/Anna-Karin

Kommentarer inaktiverade.