Litteraturen skapar ett rikare känsloliv

Viktigt att mötet med böcker blir inspirerande och lustfyllt

Böcker och caféer är en bra kombination. Jag läste någonstans, var minns jag inte nu, om ett bokcafé i Frankrike. Det fanns böcker överallt i caféet och platser där besökaren kunde sätta sig för att skriva och läsa . Jag blev inspirerad av tanken. Det är ju så det ska vara. Inga hierarkier, utan böckerna ska erbjuda en plats för alla, vara en utgångspunkt för berikande samtal och eget skrivande och skapande.

Så nu bjuder jag på en kopp varm choklad och några litterära tankar och lite kunskapsfördjupning.

Några personliga litterära tankar

Jag älskar att läsa, men inte under press, tvång och för prestation. Läsandet är för mig precis som skrivandet ett livselixir.Just nu läser jag Gregorius av Bengt Ohlsson. Boken fick Augustpriset 2004. I boken får jag som läsare följa pastor Gregorius, pastorn i romanen Doktor Glas av Hjalmar Söderberg som för övrigt är en av de bästa böcker jag läst. Det är både modigt och skickligt av Bengt Ohlsson att ge sig på ett sådant projekt som Gregorius. Stämningen, atmosfären är annorlunda än i doktor Glas, men jag känner igen tidsandan.

Men några varmare känslor för Gregorius får jag inte. Det handlar nog om hans sätt att närma sig Helga som jag uppfattar som krävande, kvävande och tvångsmässigt, ja snudd på våldtäkt. Men boken ger mig en stark upplevelse som stannar kvar. För mig är fortfarande Doktor Glas den bok som ligger mig varmast om hjärtat. Boken Gregorius har inte ändrat min uppfattning om Doktor Glas utan kanske snarare fördjupat min upplevelse. Det är bra gjort av Bengt Ohlsson.

Hur ska vi inspireras till att läsa mer?

skrivinspiration

Att ha tid att läsa är viktigt för mig. En stund varje dag behöver jag för att må bra. Men hur ser läsandet ut i landet? Hur viktigt är egentligen läsandet?

Oerhört viktigt av flera olika skäl anser jag som jag inte går närmare in på i detta inlägg. Istället vill jag lyfta fram en artikel i ämnet som tas upp i Dagens Nyheter idag under rubriken Tomas Lidman ny litteraturutredare.

Litteraturklyftan ökar i samhället

En ny statlig litteraturutredning ska söka svaret på varför litteraturklyftan ökar i samhället. Man har sett att skillnaden mellan dem som läser mindre och dem som läser mer ökat. Läsförståelsen har minskat, framförallt hos unga pojkar. Positivt i undersökningen är , tycker jag, att man också ska studera konsekvenserna av teknikutvecklingen för litteraturen. För visst läser våra barn och ungdomar. Det ser jag varje dag som lärare, men många läser korta snabba fragment på nätet. Frågan är om detta leder till fördjupad kunskapsutveckling och förståelse för de större sammanhangen? Här behövs vägledning och forskning.

I Svenska Dagbladets artikel finner jag ytterligare fakta kring utredningen i artikeln Ny bokutredning ska öka läsandet. Här läser jag om läsfrämjande insatser, om vikten av att stärka bibliotekens roll och om rådande bokmarknad.

Jag ser denna utredning som något mycket positivt. Det ska bli intressant att se vad den kommer att ge.

Jag anser att kulturen och litteraturen har en viktig roll i att utveckla vårt känsloliv, vårt språk och vår förståelse för andra människor. När orden inte finns ligger slaget närmare, något som jag varit inne på i inlägget Samtal som skapar möjligheter.

Vad tycker du som läser detta? Hur kan vi inspireras till att läsa mer?

Ett svar på ”Litteraturen skapar ett rikare känsloliv

 • 25 mars, 2011 kl. 10:38 e m
  Permalänk

  Jag känner som du – måste läsa för att andas och leva. Tänk att få äga ett bokcafé – en sån där dröm som jag och äldsta dotter (som du känner) delar. Kanske blir den verklighet en dag i en avlägsen framtid då jag har köpt upp grannens gamla kråkslott (som han bara bor i mellan alla jobbresor till Tyskland) och gjort om det till kombinerad kursgård och bokcafé? 🙂

  Den senaste tiden har läsandet fått en ny dimension i mitt liv. Framförallt genom min underbara bokcirkel – detta att läsa och möta andra som läst och byta perspektiv med varandra. Nästan varje gång tycker vi alla att boken var lite bättre efter bokcirkelträffen än före den. Känner igen känslan från då jag läste litteraturvetenskap vid universitetet – till och med gamla träiga klassiker blev spännande efter diskussion och perspektivutbyten.

  En annan aspekt av läsandets njutning är att jag känner att jag blivit som en svamp sedan jag började blogga. Suger åt mig tankar på ett helt annat sätt ur det jag läser, kanske mest i tidskrifter och magasin, men också i litteraturen, för att fundera kring på bloggen.

  Gläds enormt åt att mina tre äldsta barn ärvt min läshunger – minstingen är bara ett men han slukar böcker på sitt sätt redan också 🙂 Minns så väl den där fantastiska känslan från barndomen av att sugas in i en bra berättelse. Magiskt!

Kommentarer är stängda.