Carl Larsson-gården

Kulturhistoria som inspirerar livsandarna

I den lilla byn Sundborn utanför Falun i Dalarna ligger ett alldeles speciellt hem, också världsberömt, Carl Larsson gården. Sommaren 2013 hade jag möjligheten att stiga över tröskeln i makarna Larssons omtalade hem och det var en upplevelse utöver det vanliga. Det var så mycket mindre och enklare än vad jag föreställt mig efter att ha sett Carl Larssons målningar. Men det kändes så varmt, präglat av konstnärlighet och personlighet in i minsta detalj – ett själfullt hem.

Carl-Larsson, Sundborn.Foto:Elisabeth Jönsson
Foto:Elisabeth Jönsson

Det var år 1888 som familjen Larsson fick det lilla huset, ”Lilla Hyttnäs” av Karins far Adolf Bergöö. Huset blev till parets gemensamma konstprojekt som tog sig uttryck i färgsättning, textilier, möbler, inredning och som också kom att inspirera Carl Larsson i hans konstnärsskap. Motiven av  familjen, barnen, hemmet och dem omgivande miljön har fått tjäna motiv för flera av Carl Larssons målningar och böcker och bidragit till att göra Lilla Hyttnäs till ett av världens mest kända konstnärshem.

Carl Larsson målade det han såg och blev inspirerad av

Karins kreativitet tog sig uttryck i hemmet

Huset ser fortfarande ut som det gjorde på Karin och Carl Larssons tid.  Efter att ha läst en del av den litteratur som finns att få tag i om Carl och Karin Larsson bildar man sig  en uppfattning om hur annorlunda paret var för sin tid och inte minst för den bygd som de valde att bosätta sig i. Byns snickare lär ha levererat några av möblerna  (som paret själva designat) nattetid då han ansåg att de såg så anskrämliga ut. Hemmet var ljust och rikt färgsatt och stod i skarp kontrast till dåtidens inredningsideal. Karin var hemmets inredare. Det var hon som valde färgskalan, föremål och möbler, vävde och broderade, skapade blomsterarrangemang och trädgård. Carl målade det han såg och blev inspirerad av, skapade böcker som såldes i stora upplagor såväl i Sverige som utomlands.

Foto:Elisabeth Jönsson
Foto:Elisabeth Jönsson

Huset i solen kom att bli en förebild för en livsstil och ett nytt inredningsideal. Det var också en inspirationskälla för en förändrad syn på barn och barnuppfostran. Carl själv hade haft en mycket svår barndom såväl känslomässigt som materiellt. I Karin och Carl Larssons hem satt hela familjen samlad vid måltiderna och de deltog också i samtalen vid matbordet, något som inte var speciellt vanligt vid denna tid.

Ellen Key  (1849-1926) erkänd författare, samhällsdebattör och pedagog som skrev om bland annat kvinnans ställning i samhället och barnens fostran, utsåg hemmet som en förebild på flera plan. Här fanns en inredningsstil som bröt mot tidens konventioner i stil, färg och form.

I slutet av sin levnad övergick Carl Larsson till att skriva sin självbiografi som gavs ut i ny reviderad utgåva 2013. Det tog flera år efter Carl Larssons död innan boken för första gången gavs ut, en del av innehållet kunde vara känsligt. I boken är Carl Larsson rättfram och frispråkig om kärleksrelationen innan han träffade Karin, känslor gentemot sina föräldrar, barndomsupplevelserna och hatet mot Strindberg. Ett hat som utlöstes av ett försmädligt yttrande över hans älskade Karin och som Carl Larsson aldrig kunde förlåta.

För vidare fördjupning

Mycket finns att läsa om detta intressanta konstnärspar och Punctum saliens rekommenderar.

Jag, Carl Larsson, Adlibris, Bokus,

Karin Larsson och blommorna i Sundborn  , Bokus,

Åt solsidan: en bok om boningsrum, om barn, om dig, om blommor, om allt Adlibris, Bokus,

Artikel som vidgar blicken på Carl Larssons konstnärsskap finns publicerad i Svenska Dagbladet juni 2013 under rubriken Idyllens mästare dolde sin ångest 

Artikelförfattaren Sophie Allgårdh reflekterar och recenserar Nationalmuseums Carl Larsson satsning. I texten refererar hon också till Per I Gedin som skrivit den omtalade, illustrerade biografin om Carl Larsson som bär titeln Jag:Carl Larsson Adlibris, Bokus, Cdon.com

 

Sjön intill Car-Larsson gården. Byn Sundborn är en upplevelse i sig. Foto:Elisabeth Jönsson
Sjön intill Carl Larsson- gården. Byn Sundborn är en upplevelse i sig. Foto:Elisabeth Jönsson

Vill du få fler tips på platser för konstnärssjälen här på Punctum saliens? Jag rekommenderar bland andra inlägget Montmatre, en plats som ger själen kreativ inspiration

För fotografi på interiör Förmaket svarar Carl Larsson-gården.

 

 

 

2 svar på ”Carl Larsson-gården

  • 20 september, 2013 kl. 5:30 e m
    Permalänk

    Tack för ytterligare boktips Maria.

  • 20 september, 2013 kl. 4:35 e m
    Permalänk

    Jag har varit där två gånger och jag tycker att det var fantastiskt fint. Var då tvungen att läsa flera böcker om deras liv och leverne, bland annat Den lustfyllda vardagen och Karin Larssons värld av Lena Rydin. Läste också Karin Larsson och blommorna.

Kommentarer är stängda.