Svenska tantens trädgårdscafé

Strax utanför Växjö, intill Bergkvara gård, driver konstnären Susanna Arwin och Rolf Kågell, Svenska tantens trädgårdscafé. Caféet är en del i konstprojektet Den svenska tanten. 

svenskatantenscafévidbergkvara
Foto: Elisabeth Jönsson med tillstånd av Svenska Tantens Trädgårdscafé

Miljön på caféet är unik i sitt slag. Varje rum har en speciell prägel som för tankarna tillbaks till svunna tiders cafébesök. Miljöerna är också upphovsrättskyddade då de är en del av konstprojektet. Att stiga in på caféet innebär en  resa i tid och rum. Det ena caférummet för tankarna till gustaviansk stil med enkelt formspråk och den klassiska grå färgskalan. Rummet intill för tankarna till de kafferep som man tänker sig att tanterna höll förr. Röda väggar och röda plyschmöbler skapar en säregen känsla för besökaren.

Damen som tjänat som prototyp för Susanna Arwins tant är född i denna tidigare tjänstebostad på Bergkvara gård. Något som paret Arwin/Kågell inte kände till när de började renovera.

svenskatantenscafe
Entrén till caféet som öppnar för överraskningar. Foto:Elisabeth Jönsson

 

riktutbudsvenskatantenscafé
Utbudet på caféet är väl genomtänkt och utvecklat efter inspiration från bland andra Rosendals trädgårdar och Fazer café i Helsingsfors. Här samsas klassiska tantkakor som chokladrutor och havreflarn med pajer och andra läckerheter bakade av Rolf Kågell. Foto:Elisabeh Jönsson

I anslutning till cafémiljön är det regelbundet olika konstutställningar och evenemang. För att hålla sig uppdaterad om vad som är på gång rekommenderas ett besök på hemsidan för Svenska tantens trädgårdscafé och Facebooksidan.

Nu kan du köpa ditt exemplar av Kulturdagboken

på Svenska tantens trädgårdscafé

I caféet finns också en del försäljning och här kan nu besökaren inhandla sitt personliga exemplar av Kulturdagboken.

Kulturdagboken spiralinbunden

Svenska tantens trädgårdscafé var också platsen för releasen av boken och kulturevenemanget Toner i sommarkvällen i samarbete med Maria Sennvall och Qoola Qvinnor.

Sommartoner med Maria Sennvall och Elisabeth Jonsson
Foto: Carina Ståhl, Gyllenljus.com

Svenska tantens café ligger vackert beläget i kulturmiljö med anor från 1400- talet. Det finns möjlighet att besöka Berkvara slottsruin, ta en promenad och njuta av de natursköna omgivningarna.

Vid Bergkvara
Foto: Elisabeth Jönsson

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens