Succé för Smålandsoperans Trollflöjten

Under en varm och vacker julikväll lyssnar jag på de magiska tonerna ur Mozarts Trollflöjten. Björn Elmgren presenterar och sen knockout, hela mitt inre tas i besittning. Det är ljuvligt, det är magiskt och det är vackert, mycket vackert. Och det finaste ändå är att det är opera för folket. Nyansrikt, vackert och behagfullt ljuder tonerna ut över småländska Huseby bruk.

Vi befinner oss inte i ett vackert operahus, men vi är i småländsk miljö som bär på en rik historia, Huseby bruk och masugnen.

Vi sitter inte på några mjuka stolar utan enkla stolar av plast. Det här är ingen plats för koketteri.Det här är ett möte med musiken, med Mozart och med en grupp mycket engagerade personer som brinner för musik, för opera, för sång.

Småland har fått sin egen opera.

En passionerad operaföreställning

Denna julikväll lyssnar jag tillsammans med min dotter på operasångare som gett sitt liv för musiken. Det finns en glöd, bakom vilken ligger en viss nervositet; Hur kommer det att gå? Det kommer att gå bra, mycket bra.

Ja, det har gått så bra att det blir en extra föreställning den 10 augusti.

Entreprenörerna bakom Smålandsoperan är Björn Elmgren, projektledare vid Musikhögskolan i Malmö och Christina Gutiérrez Malmbom, projektledare för ett integrationsprojekt på Länsstyrelsen. tillsammans med Patrik Petersson, före detta inspicient vid Smålands musik och teater, idag verksam på heltid som scenbyggare och tekniker i eget företag.

Planer för framtiden

Redan nu är planerna igång för nästa års sommaropera, Don Giovanni, också den av Mozart. Det händer mycket kring Smålandsoperan just nu. Är du nyfiken kan du följa dem via Smålandsoperan/Facebook via vilken du också finner länk till Smålandsoperans hemsida. På hemsidan finner du en utförlig presentation av de medverkande i årets uppsättning.

opera husebybruk sommaren 2014
Tre damer och Tamino
Foto: Hanz Henriksson

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens