Skapar kulturnätverk

Susanne Rydén inspirerar och skapar kulturella mötesplatser på den småländska landsbygden

När höstmörkret sänker sig över Småland, då slås dörrarna till unika småländska miljöer upp och bjuder in till Kulturfestival. Det som för cirka fyra år sedan började som en tanke har fått vingar, skapat ett behov och snart är det dags för tredje upplagan av Smålands Kulturfestival, skriver Susanne Rydén, aktuell gästskribent för Punctum saliens.

Läs hennes gästinlägg och ta del av de rika möjligheter som hon utvecklar genom Smålands kulturfestival

Gästinlägg av Susanne Rydén

Smålands kulturfestival

smalands kulturfestival

Med en bakgrund som sångerska och med en mängd konstnärliga projekt i bagaget valde jag för några år sedan att göra allvar av en idé som vuxit fram.

En idé om ett kulturellt nätverk i Småland. En satsning som med kulturens förtecken skulle knyta ihop den småländska landsbygden och inspirera människor under den tid på året när man som bäst behöver det. Att föra in kulturen i nya rum, att väcka nyfikenhet. Bygga broar mellan både konstformer, samhällsgrupperingar och geografiska områden. Idén lanserades, fick enormt gensvar och om bara några veckor är det dags igen.

Fyra medverkande kommuner har blivit elva och engagemanget är stort, precis som det fantastiska och varierade programmet – ett storstadsutbud i landbygdsmiljöer.

Från musikaliska salonger på Huseby Bruk till litterära gäster på Sagomuséet i Ljungby eller Norrgavel, frukost och förmiddagskaffe tillsammans med föreläsningar om design, mat och konst, konserter i möbelfabriker som omvandlas till konsertsalar, utställningar i lador och växthus – hela programmet och alla artister presenteras på www.smalandskulturfestival.se.

Många frågar bekymrat hur man ska kunna välja. Mitt råd är att göra precis som när man planerar en storstadssemester:
Hitta några favoritevenemang, boka biljett och fyll sedan på med utställningar, marknader och happenings utmed vägen. Årstiden är perfekt för en skön höstsemester på hemmaplan eller med härligt boende på herrgårdar och värdshus för den som önskar. Nära naturen och samtidigt med kulturupplevelser av allra bästa slag – för mig är den kombinationen oslagbar och den vill jag dela med mig av!

Varmt välkomna alla till en fest för alla sinnen i hjärtat av Småland den 30 oktober-2november.

Mer om Smålands kulturfestival har du möjlighet att läsa på Punctum saliens.

Susanne Ryden