Skapande musikglädje!

Musiken var länge central i mitt liv. Med en mamma och en pappa som musicerade blev det naturligt att själv både sjunga och spela. Det fanns inga pekpinnar kring detta hemma, bara glädje!

Pappa brukade säga att när oron över något kom krypande räckte det att börja ta några ackord så släppte den. Musiken blev för honom ett sätt att hantera livet. Nu blev livet inte enkelt varken för min far eller för oss barn. Vi förlorade vår mamma, men musiken kom att bli som ett läkande elixir som följde oss och mig upp genom tonåren. Gitarren, gärna klassiska stycken som jag kunde öva på i timmar, senare sången som också ledde till att jag började ta sånglektioner. En stor inspiratör var Abba och Agneta Fältskog, (så förstå min glädje när jag fick möjlighet att intervjua Björn Ulvaeus).

Showerna som vi satte upp tillsammans i skolan genom åren, på högstadiet för samtliga klasser ,skapade stor livsglädje och kreativ musiklust. Fina musiklärare inspirerade genom att sätta samman körer som sjöng olika teman. Solosånger jag minns jag sjöng är bland andra ”Ett barn är fött” och ”Pappa kom hem” (Taube). På gymnasiet sjöng jag för Ruth Ivarsson i Hässleholm. I musikens värld fanns ingen prestation för mig, enbart glädje.

Det blev orden som kom kom att bli det som sedan tog över mitt intresse. Ibland hände det att gitarren och sången kom fram i olika sammanhang och när min son var nyfödd väcktes musikglädjen på nytt. Min pappa dog strax innan min son föddes. Starka känslor rördes upp när en älskad dör och ett barn föds. Pappas gitarrer och fiol kom fram i samband med bouppteckningen. Min son fick höra många vaggvisor. Janne Schaffer var för övrigt en stor inspiratör för min pappa och sedan också för mig.

Så kom då Agneta Fältskog ut med en skiva våren 2013, 63 år gammal sjöng hon efter åtskilliga års uppehåll fortfarande så bra. Jag tänkte att ja, jag bara måste få sjunga igen. Jag fick kontakt med Maria Sennvall och började ta lektioner, trevande till en början, men jag började hitta tillbaka och började också hitta nya sidor i min röst. Maria anordnar också regelbundet sångarträffar där man fått börja sjunga inför publik. Och jag märkte, detta tycker jag om, jag vill dela med mig, beröra. Kärleken till musiken ger livet sådant innehåll.

Den 28 maj i samband med bokreleasen av ”Kulturdagboken” blir det så ”Toner i sommarkväll” tillsammans med Maria Sennvall på Svenska Tantens trädgårdscafé, vid Bergkvara slottsruin utanför Växjö. Vi kommer att sjunga tillsammans med publiken och även framföra olika solistnummer. Om jag är nervös, snarare ödmjukt förväntansfull, i musiken finns för mig ingen prestation, enbart glädje. Varje människa bär på sin unika klangfärg, sin personliga röst. Gåvan att vi har en röst att använda, i ord, tal, sång skapar gemenskap och gör att vi i bästa fall också når fram till varandra.

Varmt välkommen på onsdag kväll!

Elisabeth Jönsson

Foto: Sune Ekstrand, fotograf, tidigare min kollega på Kungsmadskolan.