Prag inspirerar!

En resa till Prag är en resa genom historien. Prag, en inspirerande kulturstad med en arkitekturrikedom som fascinerar och som vittnar om en ovanligt händelserik historia. Stadens själ, hur fångar man den? Enklast genom att resa dit, men här några bilder och fakta i all sin enkelhet.

KarlsbroniPrag2015Att ströva på Karlsbron. Huvudbilden för detta inlägg är också en vy över Karlsbron. På bron samsas gatuförsäljare, turister, musiker och konstnärer om utrymmet. Bron byggdes enligt Pragportalen.se år 1357.

Prag arkitektur
Bilden till vänster visar en del av Huset ”på minuten”, byggt i renässansstil och på väggarna Sgraffitobilder. Författaren Franz Kafka bodde här under sin barndom. Foto: Elisabeth Jönsson

Prags arkitektur är fascinerande. Här finns byggnader från flera olika tidsepoker; jugendstil,barock och kubism, gotisk, neoklassisk och modern arkitektur. Enligt Pragguide.se har Prags gamla centrum sedan 1992 varit upptaget på Unescos världsarvslista.

arkitekturiPrag

astronomiskauretiPragPå stadshuset i gamla stan finns det astronomiska uret.Uret firade nyligen sin 600-årsdag.Läs mer om det astronomiska uret i Prag på omprag.se

PragkatedralNästan 600 år tog det att bygga Saint Vitus katedralen i Prag som är byggd i gotisk stil och belägen på slottsområdet. Byggnationer påbörjades på 1300-talet när Prag blev ett ärkebiskopstift. Katedralen blev klar 1929.

katedraliPrag

utsiktPragEn båttur på Moldaufloden (Vltava) kan varmt rekommenderas, gärna kvällstid.

vattenlekpragI, runt och på floden Moldau finns de mest skiftande aktiviteter.

Kort fakta om Prag:

Huvudstad i Tjeckien

Antal invånare: ca 1,2 miljoner

Valuta: Koruna

Språk: Tjeckiska. Går att ta sig fram något sånär med engelska eller lite tyska. Trevligt bemötande, turistvänligt.

En resa till Prag passar dig som är:

* Intresserad av Europas historia. En resa till Prag knyter samman, för den som vill läsa på, viktiga historiska händelser vad avser bland andra tysk-romerska riket och habsburgarska riket, ett rike som bestod i nästan 650 år. Också såväl nazism som kommunism har förtryckt det tjeckiska folket.

* Intresserad av arkitektur, musik, konst, kultur, ett otroligt utbud till rimliga priser och som håller hög klass. Ja, även på gatorna kan du ta del av musik. Gatumusikanterna är otaliga, duktiga och här finns musik inom flera olika genrer.

Prag, en stad att återvända till.

Vill du ta del av mer av Europas kulturutbud? Föreslår bland andra följande inlägg:

Bordeaux, en stad för livsnjutaren

Montmatre, en mötesplats för kreatörer

Monet hämtade inspiration i sin trädgård

Wien, en rik kulturstad

På café i Budapest

bylineelisabethjonssonpunctumsaliens